Apareixen brots de xarampió per la reticència a vacunar-se

REDACCIÓ
16-02-2019
  • Apareixen brots de xarampió per la reticència a vacunar-se

La disminució de malalties que poden prevenir-se amb vacunes ha fet que la percepció entre la població de risc de poder contreure-les sigui més baixa, i per tant, s’ha reduït la necessitat de les famílies de vacunar-se. Aquesta és una de les conclusions que es van donar ahir a conèixer a la 16 Jornada d’Immunitzacions per a professionals sanitaris, organitzada per l’Atenció Primària de Lleida i l’Agència de Salut Pública de Catalunya a la Universitat de Lleida. A l’acte, els professionals sanitaris van recordar la importància de vacunar-se i van advertir que abaixar la guàrdia i no administrar-se segons quines vacunes com per exemple la del xarampió s’ha traduït en l’aparició de brots d’aquesta malaltia.

Els sanitaris reconeixen que durant els últims anys s’ha notat un augment dels dubtes i reticències entre la població, segons va explicar el responsable del Servei d’Epidemiologia de Lleida, Pere Godoy, que ho atribueix al fet que “les famílies perceben un risc més baix de contagiar-se i això ha provocat que no considerin necessari vacunar-se”.

Aquest no és un problema nou per a la sanitat espanyola, tanmateix Godoy defensa abordar-lo, posar-lo de manifest i saber-lo gestionar amb l’objectiu d’aconseguir que les famílies “redueixin els dubtes al mínim per augmentar la confiança i puguin obtenir bones cobertures perquè es tracta d’una cosa bàsica per continuar mantenint una incidència molt baixa d’aquestes malalties”.

L’Organització Mundial de la Salut considera que aquestes reticències i dubtes són un dels deu problemes mundials.

Èxit de la vacuna del papil·loma

La jornada també va servir per fer balanç dels deu anys de la implantació de la vacuna contra el virus del papil·loma humà. El doctor Godoy va recordar que malgrat la controvèrsia que es va crear al principi pels possibles efectes adversos que podia generar, a “Catalunya ha tingut una gran acceptació”. “La seua administració s’està traduint en una reducció de les berrugues genitals, un dels virus que cobreix la vacuna”, va explicar Godoy “encara que respecte al càncer de cèrvix, haurem d’esperar uns anys més per veure’n els resultats”, va assegurar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses participar en la 25a edició de l'Animac?