Aprovat el finançament per a modernitzar el reg de 1.927 hectàrees del Canal de Pinyana

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
29-02-2024
Actualitzat: 29-02-2024 13:21
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Aprovat el finançament per a modernitzar el reg de 1.927 hectàrees del Canal de Pinyana
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

Inclou terrenys ubicats al sector 3 del Canal, als municipis de Corbins, Benavent de Segrià, Torre-Serona, Vilanova de Segrià, la Portella i aproximadament 70 hectàrees en la demarcació de Lleida


La Junta General Extraordinària de la Comunitat General de Regants del Canal de Pinyana ha decidit formalitzar un acord amb l'empresa estatal Seiasa per a finançar la modernització del reg en el sector 3 del Canal.

Aquest sector, que compren 1.927 hectàrees de terrenys als municipis de Corbins, Benavent de Segrià, Torre-Serona, Vilanova de Segrià, la Portella, i unes 70 hectàrees a la zona de Lleida, ha estat el focus de la sessió presidida pel paer en cap i president de la Comunitat de Regants de Pinyana, Fèlix Larrosa, i pel president del Sindicat de Regs, Ramon Piqué. La reunió s'ha centrat en l'explicació i debat sobre el model de finançament, amb un cost total previst de 34,9 milions d'euros. Per fer front a aquest cost, es comptarà amb una ajuda de la Generalitat de prop de 10 milions d'euros. Els 25 milions d'euros restants seran assumits pels regants mitjançant un préstec a 50 anys sense interessos, amb el primer pagament previst d'aquí a 25 anys.

Amb l'aprovació majoritària de les comunitats de regants presents, es preveu que el conveni amb Seiasa es signi el proper 11 de març a la Paeria, i que l'empresa pública Tragsa pugui adjudicar les obres en breu. L'obra ha de completar-se per al desembre de 2026.

Fèlix Larrosa ha expressat la seva satisfacció per aquest avenç significatiu, destacant la voluntat de la Comunitat de Regants de Pinyana d'avançar en projectes de modernització. "Avui és un bon dia per la Comunitat de Regants de Pinyana, ja que de forma majoritària ha decidit impulsar els projectes de modernització en un moment en què es debat sobre l'aigua, amb l'atenció posada en el món agrari. Aquest compromís dels pagesos i pageses, així com dels ramaders i ramaderes, és un exemple i un missatge per altres regions amb necessitats similars, mostrant la nostra solidaritat", ha afirmat.

L'alcalde també ha anunciat que ben aviat s'aprovarà el projecte de modernització del sector 5, que abasta aproximadament 2.500 hectàrees, principalment a Lleida i unes 500 a Alcarràs. Aquesta actuació se sumarà a les obres ja realitzades al sector 6, que inclou les zones de Rufea, Butsènit, i part de La Caparrella, Malgovern i Torres de Sanui a l'Horta de Lleida, amb un estalvi d'aproximadament el 30% en el consum d'aigua.

Comparteix

També t'interessarà