L'Argenteria, un espectacle natural que inspira poetes i arquitectes

LLEIDACOM/ Griselda Mas
Publicat: 
17-05-2018
Actualitzat: 18-06-2018 13:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'Argenteria, un espectacle natural que inspira poetes i arquitectes
    Peu de foto: 
    FOTO: Wikiloc

Amb la parella, amb els petits de casa, amb amics i amigues o amb els nostres companys peluts. El racó d'avui és apte per a qualsevol persona (i animal) amb ganes de desconnectar, respirar aire fresc i deixar-se sorprendre pels detalls amagats en alguna de les rutes del nostre territori. Avui us apropem a un raconet que inspira per la seva bellesa (100% natural eh) i fa sospirar poetes i arquitectes, o això diuen. El racó és una cascada que es troba per allí al Congost de Collegats, al Baix Pallars. La ruta és molt senzilla: tardaràs mitja hora a peu, el desnivell quasi ni s'aprecia i faràs quasi 2,5km. Us parlem de l'Argenteria, tot un espectacle de la natura.

FOTO: Fernando
FOTO: Fernando

Que comenci l'aventura

Per a fer-vos una idea, l'Argenteria queda entre Gerri de la Sal i La Pobla de Segur. El teu punt de referència és el Congost de Collegats, així que estiguis molt atent perquè t'hauràs de quedar a les "portes" del primer túnel que hi ha. Bé doncs, en el quilòmetre 297,6 de la carretera N-260 s'hi troba, a l'esquerra i pujant, un pàrquing on hi ha un monument als raiers. Aquest ofici va desaparèixer amb la construcció de centrals hidroelèctriques i, com era una feina molt dura, el primer cap de setmana de juliol a la Pobla de Segur els hi reten un homenatge celebrant una festa.

Un cop deixem el cotxe estacionat, travessem la carretera i, a la dreta de la rotonda que hi ha, agafa el trencall a la carretera vella. Veuràs com el pas es va tornant estret. Al cap d'una estona caminant i cremant greix sense sofrir, trobaràs l'Argenteria a l'altre costat de la Noguera Pallaresa. El racó està senyalitzat amb un cartell i un monument dedicat a Jacint Verdaguer.

FOTO: Fernando

Sabies que... l’Argenteria és un lloc de culte literari des que Verdaguer hi va passar el 1882 tot venint d’Organyà per Boumort? Aquest racó hauria inspirat els versos del poeta que queden recollits en el cant IV de Canigó.

L'Argenteria, una font d'inspiració

A més d'inspirar a Jacint Verdaguer, es diu que l'Argenteria també ho va fer amb el poeta Joan Maragall i inclús amb Antoni Gaudí per construir La Pedrera! Tot i això, no està comprovat enlloc... Però no és d'estranyar que inspiri a més d'un, ja que aquesta surgència d'aigua en una paret de roca és espectacular. Amb els anys s'han format calcificacions que dibuixen una mena d'ondulacions i a l'hivern, quan l'aigua baixa per l'Argenteria es glaça i s'hi formen escultures de gel en forma de cortines, estalactites i estalagmites. I ja us podeu imaginar que quan el sol brilla, l'Argenteria sembla de plata, fent honor al seu nom: "Cascades d'argent fos en l'aire preses", va escriure Verdaguer. 

FOTO: Wikiloc
FOTO: Fernando

Recorda: si visites l'Argenteria sigues respectuós amb el medi i amb la resta. Porta el pelut lligat, recull la brossa i portat bé!

Comparteix

També t'interessarà