Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu, un racó on l'aigua ens omple de pau

LLEIDA.COM | Laura Gómez
26-11-2020
  • Artiga de Lin i Uelhs deth Joèu, un racó on l'aigua ens omple de pau

Deixar-nos fluir, és el secret per a gaudir de les bones coses. Des de LLEIDA.COM ens preocupem perquè els nostres LLEIDACOMERS trobin pau, per aquesta raó avui us ensenyem un dels màgics llocs que es troben en el territori, més prop del que t'imagines. Davant la pandèmia i les restriccions, els ambients rurals han estat una de les alternatives per a desconnectar de la rutina. Aquest racó amb encant atrapa als seus visitants amb la seva harmonia. L'ordre de la naturalesa fa que la cascada de Uelhs deth Joèu sigui un fenomen excepcional a la Vall de Benasc, prop de l'Artiga de Lin, a la Vall d'Aran.

El desglaç de l'Aneto, crea aquest corrent d'aigües que desapareixen en el Forat d'Aigualluts i reapareixen prop de l'Artiga de Lin, després de recórrer quatre quilòmetres subterràniament. Aquest magnífic fenomen natural fa que la cascada de Uelhs deth Joèu flueixi davant els nostres ulls.

Els visitants i aquells curiosos que vulguin deixar-se atrapar per la caiguda d'aquesta font natural poden començar la seva ruta des de Bòrdes, una vegada s'arriba al poble, es pren el desviament en direcció a l'Artiga de Lin i després d'uns 9 quilòmetres per una carretera asfaltada, es trobarà un pàrquing per a estacionar el vehicle i començar l'aventura. Aquesta ruta de senderisme està catalogada com una de les més reconegudes dels entorns naturals, ja que compta amb una dificultat moderada i un trajecte circular d'una hora. El recorregut està ben senyalitzat, la qual cosa fa que els seus visitants s'orientin amb facilitat sense necessitat de ser experts en la matèria. El recorregut, el qual compta amb graons de fusta en algun dels seus trams, es comença amb un ascens pel costat de la cascada, la qual cosa fa que visquem una experiència única, mentre observem la majestuositat del paisatge i el so de l'aigua que cau sobre les roques. Quan s'arriba a la part més alta de la sendera, s'observa un immens prat, conegut com a Artiga de Lin, el lloc perfecte per a prendre's un descans, fer un pícnic i perquè no, capturar el moment i el paisatge mitjançant fotografies tenint de fons el Pirineu Aragonès. Si es vol, el pícnic es pot fer en el berenador que es troba en una zona més endavant del recorregut.

En aquest recorregut també es pot trobar la grasilla o pinguicula, una planta que neix a les zones humides. Es tracta d'una planta carnívora amb fulles verdes - grogues i una flor violeta. Si s'observa amb cautela, es poden veure fins i tot alguns dels insectes que s'han quedat atrapats a la seva superfície una mica enganxosa, convertint-se en la pressa, el seu aliment.

En definitiva, aquesta ruta apareix com a una de les més fascinants pel fenonem natural que ens mostra i la podem trobar aquí, en els límits del nostre territori amb la província aragonesa. El recorregut, adaptat per a les famílies amb nens i per a les persones majors, ens permet connectar amb la natura i el so de la caiguda de l'aigua ens fa pensar que el més meravellós d'aquest món succeeix quan deixem fluir les coses, l'energia i l'anima.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'ajornament de les eleccions catalanes al maig?