Arnau, lleidatà confinat a Polònia: "El govern polonès informa específicament als diferents col·lectius sobre com actuar"

LLEIDACOM / Miquel de Santiago
19-04-2020
  • Arnau, lleidatà confinat a Polònia: "El govern polonès informa específicament als diferents col·lectius sobre com actuar"
  • Arnau, lleidatà confinat a Polònia: "

En quin país resideixes actualment?

Resideixo a Varsòvia, Polònia.

Quan temps fa que hi ets?

Fa ja 10 anys que hi visc.

Què hi vas venir a fer? On estudies o treballes?

Vaig venir per motius de feina. Em dedico a la importació y distribució de fruita y verdura.

Per què no vas decidir tornar al teu país natal quan van saltar totes les alarmes?

Visc de forma permanent a Varsòvia y actualment és el meu país de residencia. Sóc on realment sento que és casa meva... Tot i que porto al cor la meva terra natal.

Quin és el nombre d’infectats al teu país?

Actualment aquí hi ha uns 5,000 infectats.

Ha estat decretat l’estat d’alarma?

Sí, fa aproximadament fa uns 20 dies.

Quines són les indicacions que us arriben a través del Govern?

Depenent de la edat que tinguis, però principalment està tot el país confinat a casa, una quarantena casolana. A través dels mitjans de comunicació que disposa el govern informen de quina hauria de ser la actuació dels pares, nens, estudiants, gent gran... Com per exemple, l’actuació del pares amb els nens seria jugar amb ells a casa amb jocs de taula, llegir, mirar una pel·lícula, bricolatge, entre d'altres. Al joves o estudiants, per exemple, informen que aquesta quarantena no es per sortir de festa amb els amics o fer reunions socials, que siguin conscients de la situació i que cuidin la higiene. A més, el govern ha decretat una nova llei per continuar els estudis secundaris i universitaris de forma remota a traves de Skype o altres aplicacions telemàtiques facilitades pel govern.

Consideres que les mesures adoptades al vostre país són més estrictes o més lleus respecte les que s'han aplicat a Espanya?

Desconec les mesures reals a tots els indrets d’Espanya, però per la família i amics que estan a casa en confinament, crec que les mesures adoptades són molt semblants a les de Polònia. Tot i que els casos d'Espanya són molt majors. Penso que haurien de buscar altres formules o ve copiar als països que van millor.

Com t’afecta la pandèmia a nivell laboral o acadèmic?

A nivell acadèmic, assisteixo a classe de Polonès 3 vegades per setmana a travé de Skype, amb un grup de 7 persones. Abans era presencial, però ara, degut al virus, s'imparteix des de casa. A nivell laboral, treballem amb productes que són de primera necessitat, com el tomàquet, el pebrot, la taronja o la llimona... I a causa del virus, les ventes s’han incrementat i els preus han augmentat de forma generalitzada. Actualment no visitem clients ni plataformes i realitzem tota la feina des de casa.

Amb qui estàs passant el confinament?

Amb el Kuki Umberto, una relació canina des de fa 4 anys (riu).

Et comuniques sovint amb la teva família o amics?

Sí, em comunico de manera freqüent amb ells. Amb la mare, els avis, germans, tiets, y alguna videotrucada també amb els amics a través de WhatsApp.

Què és el que més et preocupa d’aquesta situació de crisi sanitària?

Doncs malauradament fa uns dies va morir un familiar meu, i no podré viatjar al seu enterrament. I això ara mateix és el que més m’importa. Però realment, el que sempre més m’ha importat és la salut de les persones, la felicitat de la gent. Això deixarà moltes seqüeles a la societat. En termes econòmics es insostenible seguir així molt més temps. Les empreses tenen drets i obligacions a complir i la situació actual es un impediment. A nivell educatiu penso que el futur de la educació serà a distancia, a traves de la xarxa, així que no ho veig un gran problema si ho comparem amb la econòmica, salut o societat.

Quines són les teves emocions en vers a la teva situació actual?

Impotència, desgast mental, avorriment. No poder veure a la família en uns moments com aquests.

Tornaràs a casa teva quan s’acabi el confinament a visitar la gent que estimes?

Sí i sí! A la família, als amics... El que més m’importa en aquesta vida és la gent bona que m'envolta.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next