Artesania de pastor i gastronomia local a la Fira de Nadal de Riner

REDACCIÓ
Publicat: 
05-12-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Artesania de pastor i gastronomia local a la Fira de Nadal de Riner
    Peu de foto: 
    Foto: Diputació de Lleida

Tindrà lloc el dimecres, 6 de desembre, amb 20 paradistes de productes alimentaris i artesanals, i inclourà una desena d’activitats paral·leles


Una exposició sobre ‘Musicadures de pastor’ i la degustació de productes locals, com l’escatxiruta, seran algunes de les novetats de la tercera edició de la Fira de Nadal de Riner, que comptarà amb una vintena de paradistes i una desena d’activitats infantils, lúdiques, culturals, gastronòmiques i formatives.

Els expositors, procedents de diversos micropobles de Catalunya, oferiran diversos productes alimentaris de proximitat (formatges, embotits, oli, pa, coques, mel, sake, vins i cerveses, entre altres) i també de tipus artesanal (decoracions nadalenques, creacions de patchwork).

D’aquesta tercera edició de la fira destaca la inauguració de l’exposició ‘Musicadures de pastor’, al Pati de la Casa Gran, centrada en la vida d’aquestes persones. La mostra oferirà objectes relacionades amb aquest ofici, com decoracions en fusta (collars d’ovelles, culleres, pipes o flabiols) o un maniquí abillat amb un vestit de pastor, entre altres. També inclourà plafons on s’explicaran aspectes com el nom de les ovelles segons el seu estat i edat, el paper dels gossos de pastura, la lluita contra l’amenaça dels llops o els costums del pastors.

El nom de l’exposició, ‘Musicadures de pastor’, fa referència a les decoracions tallades en fusta, amb formes geomètriques, damunt d’objectes quotidians com ara esclops, coberts, salers o collars per al bestiar, tal com ha explicat Màrius Codina, que ha muntat l’exposició amb l’ajuda de Montse Creus, i amb aportacions de la família resident a la masia Els Trachs.

D’altra banda, els visitants podran fer degustacions d’escatxiruta, una mena d’escudella típica del Solsonès feta amb pollastre, pernil, careta de porc, botifarra negra, col, patata, ceba, pastanaga, arròs, fideus, carabassa, mongetes i cigrons.

Paral·lelament, destaca la celebració del ‘Taller de micropobles’, amb l’elaboració de decoracions nadalenques per a la mainada; la inauguració de l'exposició ‘El Miracle als anys 60-70. Fotografies de la família Vila Pujol’; la xerrada ‘De pintar un paisatge a crear amb el lloc. Un gir important per a les arts’, a càrrec de Marta Ricart; la presentació d’imatges sobre Colòmbia i Mèxic a càrrec de Conxita Tarruell i Rosa Pi; un concurs de pessebres; una xocolatada popular i la degustació de rotllets variats, escatxiruta a l’estil rinerenc i neules elaborades al moment.

L’organització també ha programat una jornada de portes obertes a la cuina, quadra i foc de rotllo de la Casa Gran, a l’exposició de tions i pessebres, a l’Espai Barroc i a l’Espai Natura.

Igualment, s’han previst visites guiades a l’exposició ‘Fet en temps lliure’, una mostra de treballs i col·leccions de l’artista amateur solsoní, Xavier Novelles, instal·lada a la Casa Gran del Miracle. L’exposició aplega peces molt diverses, des de gegants a retaules barrocs, així com diverses col·leccions (cartes de joc, trenets, CD, xapes, etc.) que Novelles ha anat fent en els darrers 40 anys.

Comparteix

També t'interessarà