Asperger sense estigmes

SEGREcom
Publicat: 
16-10-2016
Actualitzat: 17-10-2016 10:27
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Asperger sense estigmes

"L’Asperger és simplement una manera diferent de veure la vida." Són paraules de Montse Peiró, presidenta de l’Associació Síndrome d’Asperger (TEA) de Lleida i un bon resum de l’objectiu de la jornada organitzada ahir per l’entitata l’Hotel Senator Condes. "Aquestes persones poden fer qualsevol cosa si els donem eines i recursos. Lluitem per la igualtat, per normalitzar al màxim possible i trencar falsos mites", va apuntar Peiró. La jornada d’informació i divulgació va reunir en la primera edició 260 persones entre psicòlegs, educadors, terapeutes, afectats i familiars. Durant tot el dia van poder seguir-se diferents ponències de professionals, però també es va escoltar el testimoni de Ramón Cererols, que va descobrir que tenia aquesta síndrome als 58 anys i que ha publicat el llibre Descubrir el Asperger. "És un exemple que no és només una cosa de nens, sinó també d’adults que es diagnostiquen tard", va assegurar Peiró, que va reconèixer que aquesta conferència va ajudar moltes famílies presents a l’esdeveniment a tenir més esperances.

Durant la jornada també es va posar de manifest una de les principals reivindicacions del col·lectiu, que no és cap altra que garantir que els nens amb síndrome d’Asperger puguin anar a escoles ordinàries. "Poden estudiar com la resta de persones, però necessiten més suport, més comprensió per part dels professors, un reforç i que hi hagi una adaptació curricular i metodològica. No fa falta separar-los per grups", va reclamar la presidenta de l’entitat lleidatana.

El síndrome d’Asperger es classifica dins del trastorn de l’espectre autista. Afecta el desenvolupament i està caracteritzada, principalment, per deficiències en la interacció social. Es calcula que afecta una de cada cent persones, malgrat que des de l’associació lleidatana creuen que la prevalença és superior (als Estats Units s’estima que la pateixen un de cada 68 habitants). L’entitat compta actualment amb una vintena de socis, però atén més de vuitanta famílies. Ofereix cursos de formació per a escoles i també d’assessorament per a famílies. A més, promou teràpia assistida i tallers d’educació sexual, entre d’altres. Més informació l’adreça electrònica asperger.lleida@hotmail.com o al telèfon 629 724 797.

Comparteix

També t'interessarà