Augmenten les infraccions penals a Lleida en relació amb el 2019

ACN
Publicat: 
25-03-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Augmenten les infraccions penals a Lleida en relació amb el 2019
  • Augmenten les infraccions penals a Lleida en relació amb el 2019

Les infraccions penals a Lleida van augmentar un 1,5% el 2021 respecte a les registrades el 2019 i l'increment se situa sobretot en els àmbits de l'oci nocturn, la seguretat viària i la salut pública, segons s'ha donat a conèixer després de la Junta Local de Seguretat celebrada aquest dijous. Es manté la tendència a la baixa en els delictes contra el patrimoni, amb reduccions significatives pel que fa als robatoris amb força i amb violència i/o intimidació. També cauen els delictes contra les persones i contra la seguretat pública. Destaca el fet que el 91% dels fets delictius penals a Lleida han estat comesos per homes. D'altra banda, augmenten les actuacions de control i sancions a usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP).

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha indicat que les infraccions penals s'han incrementat a la ciutat un 1,5% durant el 2021 en relació amb el 2019 i ha ressaltat el descens de l'1% registrat en els delictes contra el patrimoni, que representen el 74% del total de les infraccions penals a Lleida. Segons dades dels Mossos d'Esquadra, han caigut un 14,1% els robatoris amb força i un 11,9% els robatoris amb violència i/o intimidació. Tot i això, pel que fa als furts, s'ha passat de 3.272 l'any 2019 a 3.293 l'any passat, un 0,6% més. Aquestes dades s'han comparat amb les de l'any 2019, atès que es considera que l'any 2020 ha estat un any atípic a efectes estadístics per motiu de la pandèmia.

Els delictes que s'han incrementat més -contra la seguretat viària, contra la salut pública i contra l'ordre públic- són delictes que es detecten amb l'activitat policial, la qual posa en relleu que, a més activitat policial més s'incrementen les estadístiques d'aquests delictes, ha indicat l'alcalde. El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha explicat que el 91% dels delictes penals registrats a la ciutat han estat comesos per homes i, per així, ha dit que les polítiques de seguretat han d'anar encarades en aquest sentit.

Amb aquestes dades, "Lleida continua sent una ciutat tranquil·la i raonablement segura", ha afirmat Pueyo. En aquest sentit, ha destacat la tendència a la baixa en altres tipologies penals en les quals hi ha hagut un increment, en relació amb les dades analitzades en la Junta Local de Seguretat del 2020 -celebrada al març del 2021-. Així, ha posat de relleu que s'ha frenat l'increment en els delictes contra les persones, passant de l'increment del 6,8% a l'1,6%; i en els delictes contra la salut pública, els quals han passat d’un augment de l'55,3% a un del 30,5%. Aquesta tendència a la baixa, però, no s'ha produït en relació amb els delictes contra la seguretat viària, que han passat d'un increment d'un 5,5% a un d’un 39,8%.

En el cas de la Guàrdia Urbana, Miquel Pueyo ha remarcat la tasca de medicació i gestió de conflictes que porta a terme el cos, que ha gestionat 38.870 avisos telefònics durant l'any 2021, un 2,5% més que el 2020. Segons dades de la Urbana, les denúncies per infraccions de les ordenances municipals ha augmentat un 50,4% el 2021 respecte al 2020, amb increments significatius de les denúncies en relació amb comportaments incívics. En concret, un 72% en actuacions relacionades amb gossos, un 26% per molèsties al veïnat, un 107% per realitzar activitats sense llicència, un 111% per consum d'alcohol a l'espai públic i un 18% per infraccions relatives a la neteja viària.

Entre 2021 i 2020, les actuacions d'auxili al ciutadà s'han incrementat un 3,9%; les relatives a seguretat ciutadana, un 51,7%; les denúncies per consum de substàncies estupefaents a l'espai públic han augmentat un 40%; les actuacions de la policia administrativa ho han fet un 107%, mentre que les identificacions per seguretat ciutadana han crescut un 80,3%.

Tres víctimes mortals en accidents de trànsit

Pel que fa als accidents de trànsit, el 2021 s'ha registrat a Lleida un increment del 30,6% respecte al 2020. No obstant, comparades les dades amb l'any 2019 s'observa una reducció del 3%. El nombre de ferits en accidents de trànsit ha augmentat un 9,5% respecte a les dades del 2020, però suposa descens del 6% respecte a l'any 2019. Tanmateix, l'any passat es van registrar tres víctimes mortals, quan el 2020 van ser dues.

Creixen els accidents amb patinets implicats

També es manté la tendència a l'alça dels accidents amb VMP implicats, fruit de l'increment progressiu en l'ús d'aquest tipus de vehicles, especialment dels patinets elèctrics. Així, mentre pràcticament s'ha mantingut estable el nombre d'accidents amb bicicletes implicades -de 48 a 50-, s'ha passat de 37 a 74 accidents amb patinets elèctrics implicats. Per això, durant l'any 2021 la Paeria i la Guàrdia Urbana han realitzat diverses campanyes informatives sobre l'ús dels patinets i s'ha incrementat l'actuació de control i sanció per part de la Urbana. "Les dades ens obliguen a incrementar els esforços en aquest àmbit i així ho hem fet i farem", ha indicat l'alcalde de Lleida.

Fauna salvatge

Pueyo ha explicat que es treballarà amb els Agents Rurals la manera d'abordar l'increment i cabirols i senglars a l'Horta de Lleida, que poden provocar accidents de trànsit i interferenixen en l'activitat agroalimentària de la zona. Durant la Junta Local de Seguretat també s'ha posat de relleu des dels Mossos d'Esquadra que prop de la meitat dels accidents de trànsit a la demarcació han estat causats per fauna salvatge.

La directora general d'Administració de Seguretat, Sonia Andolz, ha assenyalat que les dades delictives a Lleida són similars a la tendència de la resta de Catalunya. També ha afegit que s'ha detectat un "cansament i major sensibilitat cap a problemes de civisme i convivència arreu del territori", especialment arran de la pandèmia.

Actuacions per millorar la convivència i el civisme

Altrament, l'alcalde de Lleida ha repassat algunes de les iniciatives i actuacions que ha posat en marxa la Paeria per millorar la convivència i el civisme a la ciutat. Al novembre passat va començar l'elaboració del Pla estratègic de Convivència i Civisme 2022-2025, amb la previsió de tenir-ho finalitzat aquest setembre. Actualment, s'està acabant la fase de diagnosi, que entre altres comprèn la realització d'enquestes a peu de carrer i enquestes específiques adreçades a més de 100 persones clau en l'àmbit de la convivència i el civisme. A més, Pueyo ha recordat que, a través de la plataforma digital Decidim també es pot realitzar l'enquesta en línia i es pot obtenir més informació sobre el Pla estratègic.

També s'ha constituït un grup tècnic transversal de civisme i convivència, integrat per una quinzena de tècnics municipals de les diverses regidories. Entre altres funcions, aquest grup assumeix la funció de grup impulsor del Pla estratègic de convivència.

La Paeria també va endegar el novembre passat el Pla de Millora de l'Espai Públic, un pla per millorar la convivència i el civisme a partir de la millora de l'estat dels espais públics, amb una fase de diagnosi amb la participació d'un centenar de veïns, que ha finalitzat aquesta setmana. A partir de l'abril s'iniciarà l'aplicació de les mesures del Pla per a l'any 2022, una bona part de les quals s'adreçaran a la millora dels comportaments cívics relatius a la neteja i l'estat dels espais públics.

Finalment, durant el 2021, però especialment en el darrer quadrimestre de l'any, des de l'Ajuntament s'ha reforçat la lluita contra alguns comportaments incívics com ara els abocaments il·legals a l'Horta, amb 21 actuacions dutes a terme per la La Guàrdia Urbana per tal d'evitar-los i identificar-ne els autors.

Comparteix

També t'interessarà