Avenç contra l’ELA amb investigadors lleidatans

REDACCIÓ
22-06-2018
  • Avenç contra l’ELA amb investigadors lleidatans
  • Avenç contra l’ELA amb investigadors lleidatans

Investigadors lleidatans han descobert una nova funció de la proteïna TDP-43, que està afectada en l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i que ajudaria en el diagnòstic d’aquesta malaltia neurodegenerativa incurable. La troballa, que s’ha publicat recentment a la revista Autophagy, i en la qual han participat investigadors de la Universitat de Lleida, de l’IRBLleida, de l’Hospital de Bellvitge i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Neurodegeneratives (Ciberned), permetria explicar per què les cèl·lules d’aquests pacients presenten formes alterades de proteïnes, cosa que empitjora la funció de les neurones motores, i permetria entendre millor l’ELA, de la qual ahir es va commemorar el Dia Mundial, i ajudar a diagnosticar-la.

El descobriment de la col·laboració de la proteïna TDP-43 en l’autofàgia, el sistema de neteja i de reciclatge de les cèl·lules, ha permès veure que aquesta funció està alterada en els pacients afectats d’ELA. Aquesta disfunció podria explicar per què les cèl·lules d’aquests pacients presenten formes alterades de proteïnes.

Per la seua part, pacients que tenen aquesta malaltia van demanar ahir al Govern central més suport a la investigació i ajuts a l’assistència sociosanitària a domicili.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que és adequat que els nens i nenes facin activitats extraescolars aquest curs?