Avenços contra la fatiga invisible

SEGREcom
Publicat: 
13-05-2016
Actualitzat: 13-05-2016 9:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Avenços contra la fatiga invisible

Un pas més en la investigació ha aportat una mica de llum als afectats per la fatiga crònica, ja que s’obre la possibilitat de tractar la malaltia amb nous fàrmacs. Així ho va assenyalar ahir Lluís Rosselló, cap de la secció de Reumatologia i de la unitat en Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de l’hospital Santa Maria de Lleida, que, juntament amb Inefc de Lleida, ha dut a terme un estudi que relaciona aquestes malalties amb el dèficit d’oxigen a les cèl·lules.

Un descobriment que es va fer públic durant la jornada que van organitzar al costat de l’associació d’afectats Fibrolleida amb motiu del dia mundial dedicat a la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la Síndrome de Sensibilitat Química. Més de 200 persones van participar en la jornada celebrada a l’Auditori Enric Granados. La cita va servir perquè diferents especialistes en el camp de la medicina interna, endocrinologia, reumatologia, neuropsicologia, psicologia i fisioteràpia exposessin les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties.

Així mateix, el cap de la unitat especialitzada del Santa Maria va assenyalar que la fibromiàlgia està relacionada amb alteracions de la memòria i trastorns cognitius. En aquest sentit, el centre treballa des del 2013 amb una teràpia psicològica basada en el mindfulness, amb tècniques que busquen el control mental del dolor que té el pacient.

La psicòloga a càrrec de l’estudi, Laura Bosa, va afirmar que els resultats d’aquesta teràpia són molt beneficioses per combatre la depressió, l’ansietat i el dolor. "El pacient no lluita contra el dolor i s’hi relaciona des de la curiositat i no amb ràbia. A poc a poc va acceptant-lo, cosa que redueix la tensió muscular i, per tant, el dolor", va explicar. A la província de Lleida hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades de fibromiàlgia i entre 500 i 1.000 amb fatiga crònica. A més, ja hi ha un centenar de lleidatanes que presenten símptomes de la Síndrome de Sensibilitat Química, mentre que el Santa Maria ja tracta casos d’electrosensibilitat (falta de tolerància a les radiacions derivades de mòbils, wifi o antenes). Malgrat que cada vegada hi ha més casos diagnosticats, la presidenta de Fibrolleida, Llúcia Balagué, va lamentar que continuen sent "malalts invisibles", ja que encara hi ha metges que no consideren les seues dolències una malaltia, sinó una cosa psicològica. "No només patim dolor i fatiga, també altres molts símptomes que no es tenen en compte", va denunciar Balagué.

Des de quan pateix la Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple?
Des de petita, va començar com una fatiga crònica mal diagnosticada i fa tres anys el meu grau va empitjorar. He d’anar amb la màscara tota l’estona.

I així pot fer una vida normal?
No, és molt difícil. Sobretot per la por que tens de sortir al carrer i intoxicar-te, perquè després les conseqüències són encara pitjors.

Quines reivindicacions fa per als afectats?
Un canvi en el sistema de la Seguretat Social quant a la invalidesa. Estem molt desemparats i cada vegada som menys minoritaris.

Comparteix

També t'interessarà