Balaguer estrena la seva primera Jornada Professional d'Il·lustració i Disseny Gràfic

REDACCIÓ
17-06-2021
  • Balaguer estrena la seva primera Jornada Professional d'Il·lustració i Disseny Gràfic

El passat dissabte 24 d’abril es van obrir les inscripcions per participar als diferents tallers i xerrades organitzats en el marc de la 1a Jornada Professional d’Il·lustració i Disseny Gràfic Ciutat de Balaguer que tindrà lloc del 17 al 20 de juny. Seran nombrosos els il·lustradors presents en aquesta jornada que començarà aquest dijous, 17 de juny, a les 8 del vespre amb la presentació i xerrada al voltant del llibre “Mandela i el general” de John Carlin i Oriol Malet.

John Carlin (1956) és escriptor i periodista especialitzat en política i esport. Fill de pare escocès i de mare espanyola, va passar els seus primers anys de vida entre Londres i Buenos Aires, després es va instal·lar al Regne Unit i es va graduar a la Universitat d’Oxford. Ha estat corresponsal i ha treballat per mitjans com The TimesThe IndependentThe ObserverThe Daily MailThe GuardianThe New York Times i El País, entre d’altres. Guardonat amb el Premi Ortega y Gasset de periodisme, també és autor de llibres com El factor humàRafa, la meva històriaPistorius: la sombra de la verdad i El somriure de Mandela.

Oriol Malet i Múria (1975) és autor de còmics i il·lustrador especialitzat en premsa. Es va formar a l’EA Serra i Abella de l’Hospitalet de Llobregat i la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Col·labora regularment amb La VanguardiaTime Out i Jot Down. Recentment ha publicat llibres il·lustrats a editorials com La Galera i Ara Llibres. Actualment està immers en el vessant d’autor de còmics, el seu àmbit natural.


La il·lustració guanya força en la sisena edició de l’Encontats de Balaguer

 

Divendres, torn de dues grans dones de la il·lustració: Lara Costafreda i Sònia Alins

Lara Costafreda, il·lustradora i directora creativa, farà la xerrada “Creativitat pel canvi social” a les 10 del matí. Treballa per grans publicacions, marques i agències a nivell internacional. Formada en disseny de moda i arts plàstiques entre Barcelona, Londres (Central Saint Martins) i Rio de Janeiro (PUC), té un Postgrau en il·lustració creativa i comunicació visual per la Universitat EINA i una tesi d’investigació teòrica sobre «El perquè del boom de la il·lustració gràfica a Catalunya» publicat per la Universitat de disseny BAU.

Ha format part de la junta de l’Associació d’il·lustradors de Catalunya (APIC), imparteix classes en diverses universitats de disseny de Barcelona (Centre Universitari de disseny BAU, Institut Europeu del Disseny – IED- i l’Escola de Disseny LCI) i, des del 2016, és impulsora i co-fundadora de l’entitat sense ànim de lucre Casa nostra, casa vostra, que treballa per l’acollida de persones refugiades.

Dissabte amb presència d’il·lustradors amb perfils ben diversos

Francesc Infante, Júlia Solans, Cristina Losantos i Roser Matas, a banda de la presència de Jordi Calvís i de l’il·lustrador local Ramon Mayals a la taula rodona.

Francesc Infante (il·lustració editorial, premsa i còmic) impartirà el taller per a adults “Versos de carrer”. És llicenciat en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona (UB) i il·lustrador professional des de l’any 1982. La seva activitat artística s’ha centrat principalment en el camp de la il·lustració i del còmic. En aquests àmbits ha destacat amb obres de qualitat reconeguda, com ara El vestit nou de l’emperador, Editorial La Galera (Premi Nacional d’il·lustració, 1996, Ministeri de Cultura, Madrid) i El segrest de la primavera, Editorial La Galera-Cercle de Lectors (Premi de Conte Infantil Hospital Sant Joan de Déu, 1999, Barcelona). Per aquesta darrera obra, a més, va rebre el premi IBBY Honour List de l’any 2002. Actualment alterna la seva feina com a il·lustrador amb la d’editor a l’Editorial Casals. En aquesta editorial és el coordinador de les àrees de Plàstica, Dibuix tècnic i Història de l’Art, i s’ocupa també de la Direcció Artística.

L'il·lustradora Júlia Solans serà l’encarregada de dur a terme el taller “La transformació social com a eina de canvi”. Neix, creix i es reprodueix a la ciutat de Barcelona. Després de passar per la carrera de Ciències Polítiques que la modela per ser una eterna guerrillera, descobreix, treballant a la guixeta d’un cinema, la seva veritable passió: la il·lustració. Desenvolupa l'afició de dibuixar retratant als clients en el revers de les entrades de les pel·lículess. Primer cursa disseny gràfic, per més tard fer un postgrau d'Il·lustració a EINA i especialitzar-se en la School of Visual Arts a la ciutat de Nova York. Ha treballat com a directora d'art en diverses agències de Barcelona i ha tingut la sort d'estar diversos anys treballant com a assessora creativa de l'Ajuntament de Barcelona desenvolupant diverses campanyes per a la ciutat on viu. Imparteix xerrades (moltes), és mestra de cerimònies de diverses coses i varietés, és docent en il·lustració creativa, organitza tallers, dibuixa, pinta i acoloreix per a diferents clients nacionals i internacionals. No s'ha allunyat mai de l'activisme polític i usa els seus llapis per transformar la societat que ens envolta.

Cristina Losantos Sistach (Barcelona, 1960) serà l’encarregada de dur a terme un dels tallers adreçats a infants “Tot el que surt d’un llapis.  Losantos és una il·lustradora catalana, llicenciada en belles Arts per la Universitat de Barcelona.  El 1998 va guanyar el Segon Premio Nacional de Ilustración del Ministerio de Cultura d'España pel seu llibre El Flautista d'Hamelín i, el 2007, el Primer Premi d'Humor Gràfic Esportiu de la Fundació Catalana d'Esports.

Va començar la seva activitat com a il·lustradora professional l'any 1985, després de diversos anys dedicats a la docència. Ha treballat per a nombroses publicacions catalanes, espanyoles i europees, però destaquen les seves col·laboracions continuades al diari Avui  i a les revistes infantils i juvenils Cavall Fort  i El Tatano. En esta darrera, publica les aventures de Rita Pinyada.

Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, entre les quals destaca la que va protagonitzar a la Sala Rovira de Barcelona a l'octubre de 2007.

Roser Matas farà el taller adreçat a públic infantil “Expressions il·lustrades”. Matas viu a Olot. Va estudiar física i és professora. Li encanten els números i les ciències, però també l'apassiona la il·lustració. Va cursar el primer any del cicle de grau superior d’il·lustració a l’Escola d’Art d’Olot, i també ha fet cursos a l’Escola Joso de Barcelona i a la Universitat d’Art de Londres.

Ha publicat diferents contes, com a autora i il·lustradora, tres contes de la col·lecció Contes amb Ciència de l'editorial Comanegra, 2017. Com a il·lustradora El secret de la Música de Llibres de Batet, l'any 2017. Els contes de la iaia Duli. Editorial Barcanova 2017. Els contes de Vilatorrera. Editorial Barcanova 2017. Rodolins, les joguines. Editorial Barcanova. 2015. Ha realitzat diferents cartells com el de la Fira del Conte de Medinyà 2018, el de la Fira d’Artés 2018,  el Carnaval Sant Feliu de Guíxols 2018, el de les Festes del Tura d’Olot  2017, el de la XXIV Mostra de Jazz de Tortosa 2017 o el de les Festes de Sant Narcís de Girona 2106, entre d'altres.

Jordi Calvís, autor dels cartells de l’Encontats i la Jornada Professional i Ramon Mayals, il·lustrador balaguerí, participaran a la taula rodona “El dibuix com a eina de canvi” que tindrà lloc a 2/4 de 8 del vespre del mateix dissabte 19 de juny. Nascut a Balaguer el 1977, Calvís és dissenyador gràfic i il·lustrador. Va estudiar a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Ondara de Tàrrega. Treballa a Can Antaviana, agència de disseny, disseny web, intranet, eines en línia, gestor de continguts Houdini (2003) i comunicació en mitjans socials. És l'impulsor de diverses campanyes gràfiques reivindicatives (BoiCATeja'm, Herois indepes, Popes) i creador d'infografies i animacions virals de referència a les xarxes socials.

Col·labora amb el setmanari Som Garrigues, així com assíduament amb l'Assemblea Nacional Catalana, entre altres organitzacions socials i culturals arreu de Catalunya. En aquest sentit, ha realitzat de forma desinteressada diverses il·lustracions i logotips relacionats amb el procés, com ara els elements gràfics de diverses campanyes independentistes, el marxandatge i el web via.assemblea.cat. Ha estat el creador de dissenys de referència entre les quals destaquen les campanyes per a la a Via Catalana i Ara és l'Hora.

Des del primer programa, el setembre del 2017 i fins l’actualitat,  tots els presentadors del Preguntes freqüents de TV3 s'han posat davant de la càmera vestits amb una samarreta amb missatge incorporat. Dissenyades setmanalment per Jordi Calvís, s'han convertit en tot un segell d'identitat de la casa... amb polèmica, si cal, inclosa.

Ramon Mayals neix a Balaguer l'any 1971 i estudia disseny gràfic a l'Escola Ondara de Tàrrega. Té una llarga trajectòria com a il·lustrador de llibres de text i contes infantils i juvenils. Ha exposat els seus dibuixos i pintures en diverses ocasions a Balaguer, Tàrrega i Lleida. Les seves composicions reben influències del món del còmic, del cinema fantàstic i de terror, de la boxa i de la música negra com el soul i l'ska.

Com a comunicador visual es dedica al disseny gràfic publicitari, editorial, identitat corporativa, disseny de pàgines web, etc.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?