⏯️ Balaguer reprèn les obres de restauració del Castell Formós

ACN
Publicat: 
01-06-2020
Actualitzat: 01-06-2020 17:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Balaguer reprèn les obres de restauració del Castell Formós
  • Pla obert d'un dels panells informatius del Castell Formós de Balaguer
  • Pla general de la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs, parlant amb un arqueòleg al Castell Formós de Balaguer
  • Pla obert de part del Castell Formós i, al fons, l'església de Santa Maria de Balaguer
  • Pla obert d'una part de la 'Gran Cambra' del Castell Formós de Balaguer on s'hi instal·larà una coberta per frenar el deteriorament del paviment original
  • Pla general de la 'Gran Cambra' del Castell Formós de Balaguer on s'hi instal·larà una coberta per frenar el deteriorament del paviment original

Balaguer ha reprès les obres de conservació i restauració del Castell Formós que al març van quedar interrompudes pel coronavirus. Els treballs tenen una durada de tres mesos i consisteixen en el cobriment de la sala del palau més gran excavada fins ara, anomenada la 'Gran Cambra'. D'aquesta manera, es vol frenar el deteriorament del paviment original de la sala i, alhora, recuperar el llegat del Comtat d'Urgell i del passat medieval i andalusí de Catalunya. Un cop finalitzades les obres, el Castell Formós de Balaguer tornarà a obrir al públic després de 10 anys. Això serà al setembre, ja que la crisi de la covid-19 ha fet endarrerir el projecte que en un principi havia d'estar enllestit al juny, a l'inici de la temporada turística.

El coronavirus va obligar a paralitzar l'obra quan tot just s'havien començat a fer els primers treballs de replanteig i preparació de l'espai. Ara, després de més de dos mesos els treballs s'han pogut reprendre i està previst que finalitzin, en el millor dels casos, a l'agost i, si no, al setembre.

Aquest calendari trenca els plans de la ciutat que esperava que el castell es pogués visitar a partir del mes de juny, a l'inici de la temporada turística. "Balaguer està creixent molt amb turisme i semblava interessant poder oferir el Castell Formós, que a més de castell és un mirador espectacular del Prepirineu i la plana d'Urgell", ha explicat la directora del Museu de la Noguera, Carme Alòs.

Les obres consisteixen en el cobriment d'una de les sales de l'antic palau dels comtes d'Urgell que conserva restes dels paviments originals i murs del segle XIV. Es tracta d'una sala a dos nivells que s'ha identificat com una de les estances més nobles del castell i que s'utilitzava, probablement, com a sala d'audiències o de recepció. Actualment, però, la cambra es troba en mal estat de conservació, ja que des que es va posar al descobert en les excavacions arqueològiques dels anys vuitanta ha estat a la intempèrie i no s'hi ha fet cap mena d'actuació.

Per aquest motiu i seguint el consell de conservadors i restauradors, s'ha projectat una coberta que reproduirà l'estructura, també a dos nivells, de la sala. Es realitzarà amb ferro i policarbonat, intentant que sigui la més discreta possible i, a la vegada, ajudi a entendre el volum d'aquest espai i protegeixi el paviment original. "Potser ara ens semblarà estrany de veure però s'ha de pensar que a l'edat mitjana el castell no era pla com ara sinó que tenia aquests volums que ara començarem a recuperar amb aquesta coberta", ha indicat la directora del museu.

Al Castell Formós s'hi van fer diversos períodes d'excavació als anys seixanta i vuitanta però ara és la primera vegada que s'hi fa una obra de restauració i consolidació "de gran envergadura", ha assenyalat Alòs. "Absolutament, és l'obra més important", ha afirmat. Així mateix, considera que l'obra respon a la voluntat de la Paeria de Balaguer de recuperar el llegat del Comtat d'Urgell i del passat medieval i andalusí de Catalunya, especialment de la baixa edat mitjana, quan el Castell Formós "era cort i hi havia, art, música, trobadors i una gran biblioteca". "Respon a la idea de la Balaguer culta, la Balaguer que volem donar a conèixer", ha afegit.

Així mateix, les obres de museïtzació també inclouen la renovació dels plafons informatius actuals, els quals incorporaran un sistema per 'bluetooth' que permetrà als visitants poder visualitzar en els seus dispositius mòbils la recreació 3D d'algunes parts del castell. "Volem donar al visitant una visió del que seria el castell perquè entenem que és molt difícil de visualitzar-ho si no vas al museu, que és on es conserva tota la col·lecció", ha explicat Alòs. Aquest sistema també permetrà ampliar la informació i accedir a vídeo i àudios.

A banda d'això, la directora del museu ha afegit que en breu també s'espera poder museïtzar una cambra subterrània del castell. "És més tardana però està en peu i podem explicar el poder a l'edat mitjana des del castell de Balaguer", ha explicat.

Les obres tenen una durada de tres mesos i un pressupost total de 169.135,23 euros, cofinançats entre el programa europeu d'ajudes Leader i la Paeria de Balaguer.

La pandèmia també afecta el taller 'Cota Zero'

Des de l'any 2004, el Museu de la Noguera organitza el taller d'arqueologia 'Cota Zero', en què durant dues setmanes d'estiu una vintena de joves del territori, d'entre 11 i 18 anys, s'inicien al món de l'arqueologia. Des de l'any 2011, l'activitat es realitza al Castell Formós, on els joves participen en l'excavació arqueològica fent, des del treball de camp, fins al rentat i marcatge dels materials.

Enguany, des del Museu de la Noguera tenen previst fer el taller del 29 de juny al 10 de juliol, "però pendents de com evoluciona tot plegat", ha indicat Carme Alòs. Per poder fer l'activitat amb seguretat, s'establirà un protocol de seguretat, s'augmentaran les mesures d'higiene i es reduirà a la meitat el nombre de participants, que passaran a ser deu. "Intentarem tirar-lo endavant perquè no hi hagi aquest buit i perquè és una demanda que s'està fent des de Balaguer, de pares que truquen perquè els nens puguin sortir a fer activitats a l'aire lliure", ha explicat Alòs. Tot i això, reconeix que el taller d'enguany serà "purament testimonial". "Per no dir que ens ha vençut el virus", ha afegit.

Comparteix

També t'interessarà