Biblioteca de l'IEI, la memòria de les pàgines

LLEIDACOM/Mònica Mombiela i Griselda Mas
Publicat: 
16-01-2017
Actualitzat: 18-06-2018 14:22
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Biblioteca de l'IEI, la memòria de les pàgines

Ara que s'ha tornat a reobrir al públic la remodelada biblioteca de l'Institut d'Estudis Ilerdencs és un bon moment per parlar de les singularitats de l'edifici que l'acull. Després de tres anys d'obres que han consistit en millorar la climatització, neteja interior i pintura ara s'ha pogut reunificar la biblioteca i l'arxiu d'una forma diàfana però sense barrejar espais. Això ha permés incrementar el fons d'una manera notable. "El que preteníem és que tot fos molt visible per l'usuari encara que en determinats espais no s'hi pugui accedir, però que vegi que a banda de la sala de consultes hi ha tot un material que forma part del fons", explica Abigail Sagarra, responsable del servei. 

La reforma no ha estat només física sinó també de concepció i de contingut. Les responsables del servei, Abigail i Núria volen convertir l'espai en un referent de documentació local i per aquest motiu el fons local s'ha posat a la sala de consulta. "Nosaltres volem una biblioteca al servei dels investigadors que vulguin treballar sobre el fons local de tot el territori", afegeix l'Abigail. Fins ara hi havia una petita col.lecció que s'exposava a la part baixa de l'immoble i que ara s'ampliarà i es posarà a disposició de tothom qui ho vulgui consultar. L'IEI compta amb un fons de 30.000 publicacions i també té algunes "joies de la corona" com una carta d'indulgències de 1498, un dels exemplars més antics dels quals disposa. 

A la biblioteca destaca el llegat Areny. "És un fons d''un senyor que era un bibliòfil que anava col.leccionant tot el que s'imprimia a Lleida i això ens ha permès fer un seguiment de l'evolució de les impremtes. A banda que et permet tenir un fons molt heterogeni amb impressions enquadernades de temàtica ben diversa com religió o futlletons de les festes majors, etc" explica la Sílvia Farrús, tècnica del servei. També s'està intentant crear un fons de reserva per trobar els origens de la creació de la biblioteca que data de 1942. Precisament es va fundar juntament amb l'edifici de l'Institut d'Estudis Ilerdencs i primer ocupava la segona planta de l'immoble. La biblioteca va començar acollint el dipòsit de llibres que hi havia a l'esglèsia de la Sang de Lleida . També s'ha creat un dipòsit amb documentació no tan consultable però que no es podia tenir físicament a l'IEI i es pot veure a la Caparrella. 

La biblioteca compta amb un fons de més de 1.300 llibres locals i comarcals i pel que fa a revistes, el nombre total de títols és de 622 de les quals 390 són de fons general i 242 de Catalunya.

Notícies relacionades: 
Comparteix

També t'interessarà