Bonificació de fins al 50% de l’IBI i l’IAE per instal·lar plaques solars

S.E.
Publicat: 
24-09-2019
Actualitzat: 24-09-2019 8:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Bonificació de fins al 50% de l’IBI i l’IAE per instal·lar plaques solars

La Paeria s’adherirà al ple de divendres a la Declaració d’Emergència Climàtica amb un posicionament institucional unànime i ahir va anunciar bonificacions fiscals per ajudar a reduir l’impacte del canvi climàtic a la ciutat. El tinent d’alcalde de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, va indicar que preveuen bonificacions de l’IBI de fins al 50 per cent durant cinc anys per la instal·lació de plaques solars, en què es prioritzaran les comunitats de veïns, i de fins al mateix percentatge en l’IAE per a empreses. En tots dos casos, s’establiran uns límits sobre el cost total de la instal·lació. Així mateix, bonificarà el 95 per cent de la taxa d’instal·lacions, construccions i obres (ICIO) per a rehabilitacions energètiques i instal·lació de plaques.

En l’àmbit de la mobilitat, l’objectiu és reduir un 20 per cent el consum de combustibles fòssils substituint el cotxe privat pel transport públic, vehicles elèctrics i bicicletes a través de la creació de més zones 20 i 30, carril bici i potenciant l’ús del bus.

A més a més, preveuen la plantació d’arbres amb l’objectiu d’incrementar les ombres i la creació d’almenys cinc refugis climàtics que facilitin espais de frescor en parcs i places, així com un pla d’ombreig d’eixos per als vianants i la reducció de la pavimentació a la ciutat.

Talamonte va anunciar també que d’aquí a un any estarà operativa una Agència de l’Energia de Lleida, que assessorarà sobre el canvi de model climàtic a Lleida, per incentivar la inversió privada i modificar també actuacions públiques. L’objectiu és disminuir en aquest mandat un 12 per cent el consum energètic global de la ciutat.

L’alcalde, Miquel Pueyo, va destacar que amb la declaració institucional unànime sobre l’emergència climàtica “donem suport a les mobilitzacions contra el canvi climàtic i ens hem de comprometre a actuar de forma decidida i urgent davant dels reptes que planteja”.

“Aquest ajuntament considera una prioritat actuar per contribuir a revertir l’escalfament global, que afecta d’una manera objectiva i no hipotètica la salut humana i la biodiversitat, i que ens porta a un increment de les onades de calor i de pluges desordenades”, va remarcar Pueyo en aquest sentit.

La temperatura mitjana de Lleida ha pujat 1,3 graus en seixanta anys

El canvi climàtic ja es deixa notar a Lleida, de manera que en els últims seixanta anys la temperatura mitjana anual, que és de 14,03 graus, ha augmentat en 1,3, segons va indicar la coordinadora de l’àrea de Sostenibilitat, Esther Fanlo. Va destacar també el descens d’un 1,2% per dècada de les precipitacions anuals, que són d’una mitjana de 344,5 mm/any. Va subratllar que la disminució és superior a les capçaleres dels rius i va apuntar que està augmentant, a més, “la quantitat d’aigua que els vegetals han de transpirar per poder produir la seua biomassa”.

Fanlo va dir que Lleida contribueix al canvi climàtic amb l’emissió anual de 398.000 tones de CO2 (2,86 per habitant), causades principalment pel transport (32%); la calefacció i els aires condicionats, (29%); i els serveis i activitats (25%). No obstant, durant l’última dècada s’han reduït un 30 per cent les emissions, bàsicament per canvis en les fonts d’energia elèctrica i la millora de l’eficiència dels vehicles. L’objectiu mundial és frenar l’augment de la temperatura mitjana anual a 1,5 graus abans de dotze anys i que a la cimera de Nova York (vegeu més informació a la pàgina 35) es planteja rebaixar un 40 per cent les emissions en deu anys i “deixar el balanç a zero el 2050”.

Comparteix

També t'interessarà