⏯️ Buiden el canal de Gavet per fer tasques de manteniment i millora

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
24-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Buiden el canal de Gavet per fer tasques de manteniment i millora
    Peu de foto: 
    Foto: Marta Lluvich (ACN)

Els treballs d'Endesa duraran sis setmanes i han començat amb el rescat de peixos


Endesa ha començat aquesta setmana les tasques de manteniment i millora del canal hidroelèctric de Gavet, al Pallars Jussà. Previ a aquesta acció, que durarà unes sis setmanes, s'ha hagut de buidar el canal i rescatar els peixos i crancs que hi ha. En aquest canal hi ha la població més important a Catalunya de cranc autòcton, espècie protegida. Josep Maria Puigarnau, agent major de Fauna del cos d'Agents Rurals, ha explicat que els crancs que es rescatin es posaran en quarantena per portar a altres zones de Catalunya que necessitin reforçar l'espècie. Pel que fa a les truites es guarden a unes canonades del canal per tal que quan els treballs de manteniment hagin acabat tornin al mateix canal elles soles.

Les tasques s'han dut a terme en col·laboració amb l'Associació de Pescadors i dels Agents Rurals. Meritxell González, tècnic en obra civil d'Endesa, ha explicat que l'operació de rescat es fa a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres.

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, recorren la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre en direcció aigües avall per comprovar que cap individu es quedi embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics recorreran la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per a l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

Els treballs suposen l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet, que es troba aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del cos del canal i de la cambra de càrrega, i es rehabilitaran les parets laterals. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar durant la inspecció al llarg de tot el canal.

Comparteix

També t'interessarà