Busquen noves varietats de blat resistents a la sequera

REDACCIÓ
Publicat: 
04-07-2018
Actualitzat: 04-07-2018 12:45
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Busquen noves varietats de blat resistents a la sequera

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la ciutat de Lleida investiga el desenvolupament de noves varietats de blat d’alta qualitat resistents a la sequera i adaptades al canvi climàtic. Els assajos es porten a terme a Gimenells, a més de Konya i Diyarbakir (Turquia), es treballa amb més de 350 varietats de més de 24 països de la conca mediterrània i s’utilitzen imatges aèries a partir de càmeres tèrmiques i multiespectrals, segons va explicar ahir l’IRTA.

Investigadors del programa de Cultius Extensius Sostenibles de l’IRTA duen a terme un projecte que proporcioni eines útils per al desenvolupament d’una nova generació de varietats de blat fariner resistents al creixent estrès hídric previst per a les pròximes dècades a la conca mediterrània com a conseqüència del canvi climàtic. L’objectiu és, a més, que el gra que s’obtingui d’aquestes varietats sigui d’alta qualitat, d’acord amb els requisits de la indústria, segons apunta l’IRTA.

Al procés de selecció s’estudien caràcters com el rendiment i els components (nombre d’espigues per planta, nombre de grans per espiga i pes del gra), la fenologia (varietats de floració primerenca o tardana) i caràcters relacionats amb l’estrès hídric. D’aquesta manera, els resultats permetran identificar les varietats més resistents a la sequera i les característiques fisiològiques de la planta que s’hi associaen. Entre aquestes varietats, els índexs d’estrès hídric que s’obtenen a partir de fotografies àrees realitzades amb drons mitjançant càmeres tèrmiques i multiespectrals, permetran predir concretament quines varietats seran més productives davant de l’escassetat d’aigua.

Paral·lelament, les 354 varietats s’estan analitzant genèticament mitjançant uns marcadors moleculars per tal de poder identificar aquells que estan lligats a característiques d’interès i associats als gens que les controlen.

Comparteix

També t'interessarà