⏯️ Bussejadors i Bombers de Lleida "submergeixen" els tabús sobre la salut masculina

ACN
Publicat: 
20-11-2022
Actualitzat: 20-11-2022 20:52
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Bussejadors i Bombers de Lleida "submergeixen" els tabús sobre la salut masculina
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN
  • ⏯️ Bussejadors i Bombers de Lleida "submergeixen" els tabús sobre la salut masculina
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga - ACN

La piscina del Club INEFC Lleida ha estat l'escenari aquest diumenge d'una acció reivindicativa organitzada per Movember Lleida amb l'objectiu de conscienciar sobre la salut masculina i, en especial, sobre el càncer de pròstata, que cada any afecta 250 lleidatans. Sota el lema 'Moustaches a l'aigua', un grup de set persones format per Bombers de Lleida i membres del centre d'immersió Artquatic han desplegat dins l'aigua una pancarta de 25 metres de llargada amb el missatge 'movember Lleida'. La metgessa, Marta Bonet, ha explicat que amb aquesta acció es vol donar visibilitat al càncer de pròstata ja que és una malaltia encara "invisible" i que està envoltada de "tabús i mites".

L'acció l'ha organitzat Movember Lleida, juntament amb l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, Bombers de la Generalitat, el Club INEFC Lleida i el centre d'immersió Artquatic coincidint amb el Dia Internacional de l'home que es va celebrar aquest dissabte 19 de novembre i dins el marc de la campanya internacional Movember. Tot plegat, amb l'objectiu de donar visibilitat a malalties que afecten els homes com poden ser el càncer de pròstata o el de testicle, així com també la depressió, entre altres.

Un dels bombers que hi ha participat, Jordi Guiu, ha explicat que l'acció, a banda de voler col·laborar amb l'Arnau de Vilanova, vol conscienciar la societat civil sobre la salut masculina i posar de relleu que són malalties que afecten a tothom i a tots els col·lectius. "A tothom li pot passar. Sembla que els Bombers som els grans homes, forçuts, però també tenim les mateixes malalties que qualsevol altra persona", ha explicat.

Per la seva banda, la metgessa especialista del servei d'Oncologia Radioteràpica de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, Marta Bonet, ha afirmat que accions com la d'aquest diumenge volen "desmitificar" el càncer de pròstata, ja que és una malaltia "invisible" tot i ser la més freqüent entre els homes europeus.

En concret, a la demarcació de Lleida es diagnostiquen una mitjana de 250 nous casos de càncer de pròstata cada any, segons les dades de la Unitat Funcional del Càncer de Pròstata de Lleida, que aglutina professionals dels serveis d'Urologia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Radiodiagnòstic, Anatomia Patològica, gestió de Casos, Farmàcia i Medicina Nuclear.

Al conjunt de Catalunya es diagnostiquen cada any 5.200 pacients amb càncer de pròstata. Segons les dades del Departament de Salut, el 90% d’aquests pacients sobreviuen al cap de 5 anys del diagnòstic, gràcies a tractaments cada cop més eficaços. Quan el tumor es diagnostica en estadis precoços, tant la cirurgia com la radioteràpia externa o la braquiteràpia aconsegueixen taxes de curació molt elevades.

Comparteix

També t'interessarà