Cafeteria Slàvia, referent enmig de la terra de l'oli

LLEIDACOM/ Griselda Mas i Amaia Rodrigo Arcay
11-05-2017
  • Cafeteria Slàvia, referent enmig de la terra de l'oli
  • Cafeteria Slàvia, referent enmig de la terra de l'oli
  • Cafeteria Slàvia, referent enmig de la terra de l'oli
    Peu de foto: 
    L'Ariadna i la Dolors, dos pilars de l'equip de l'Slàvia
  • Cafeteria Slàvia, referent enmig de la terra de l'oli

Hem agafat el cotxe i hem anat fins a les Borges Blanques. Capital de les Garrigues. Terra de l'oli. Preguntar pel carrer quin és el local de referència només té una resposta: Cafeteria Slàvia. No ens podíem quedar sense conéixer aquest #racóambencant. Així que allà ens hem plantat i això és el que descobert.

Any 1994. Passeig del Terrall, 14. Discoteca El Groc. Aquest local entra en declivi i la Dolors i el seu marit, l'Albert, que era l'amo de El Groc, es queden amb el local per convertir-lo en el que avui en dia és la Cafeteria Slàvia. La idea principal de la parella era la d'un local on, a més de servir els àpats principals del dia, la música fos la protagonista.

Resulta que la Cafeteria Slàvia barreja dos èpoques completament diferents en dos espais diferents. Al fons a mà dreta hi ha unes escales que porten a un racó amb parets de pedra i arcades que pertanyien a un antic molí, mentre que la resta destaca per la seva modernitat: parets de color verd fosc, un foc a terra, bancs, taules i cadires de fusta, quadres en exposició, etc. Tota aquesta harmonia l'han aconseguit gràcies a l'amiga de la Dolors, l'arquitecta Carme Casals, que va decorar l'Slàvia a partir de les idees de l'Albert.

I Slàvia? Per què?

Viatjar pel món i descobrir noves terres hi té molt a veure. La Dolors, el seu marit i l'arquitecta van estar a Praga, acompanyats d'una ressenya de l'escriptora balaguerina Teresa Pàmies. Sembla ser que ella sempre anava amb els seus amics a una cafeteria que es deia Slàvia. També van contemplar altres possibilitats, com 'L'olivera', per exemple, un  nom 100% borgenc, però al final es van decidir pel nom actual.

En aquest local referent de Les Garrigues hi pots viure! Hi serveixen esmorzars, dinars, sopars, hi ha música en directe, presentacions de llibres i exposicions durant els 7 dies de la setmana. Sense descans! Menús per aquí i per allà, amb productes de proximitat, mantenint el vincle amb el territori i cuinats amb molt d'amor. El seu plat estrella, l'amanida Slàvia. I també, la cervesa artesana local. Però no hi ha dubte, el més important i distintiu d'aquest local és la música en directe els dissabtes, a les 23:30. Concerts gratuïts. Hi han actuat artistes com Gerard Quintana, Gossos, Quimi Portet, EnZelGuiem Soldevila o la Cobla Catalana dels Sons Essencials.

No hi ha dubte. L'Slàvia té encant. Al cor de les Borges Blanques, al davant del Passeig del Terrall, hi trobaràs la Cafeteria Slàvia. I l'ambient familiar i la decoració acollidora et farà sentir com a casa.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que en els últims anys s'han incrementat la intolerància en la nostra societat?