"Cal construir una societat que no toleri la violència masclista, perquè ara l’estem tolerant"

REDACCIÓ
Publicat: 
26-11-2017
Actualitzat: 26-11-2017 11:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "Cal construir una societat que no toleri la violència masclista, perquè ara l’estem tolerant"
    Peu de foto: 
    Desenes de persones es van unir a la marxa de Marea Lila contra la violència masclista. /MAREA LILA

"La violència masclista no és un problema de les dones. És un problema de tothom, tots i totes. I no són casos aïllats ni inevitables. Les dades són alarmants i només com a societat podem erradicar-la". El manifest institucional del Dia Mundial per a l'Eradicació de la Violència Contra les Dones incideix en afrontar que vivim en una societat masclista, que tolera la violència contra les dones i que la normalitza fins i tot culpabilitzant-les. La periodista Mònica Planas ha estat l'encarregada enguany de redactar el manifest unitari que a Lleida van llegir les jugadores del Club Femení d'Hoquei Vila-sana i d'Alpicat acompanyades de la música d'un grup d'alumnes del Conservatori de Lleida. L'escrit assenyala i apel·la als agents socials que participen en la continuïtat d'aquesta dinàmica: agressors, cossos policials, judicatura, institucions, mitjans de comunicació, publicitaris, empresariat de l'oci nocturn, tothom qui riu les gràcies al masclisme i, en definitiva, tota la societat que mira cap a un altre costat davant els casos de violència masclista, present en tots els àmbits.

Un any més, la plaça dels Fanalets de Sant Jaume de Lleida va ser l'escenari de l'acte institucional del 25N i, un any més, ha calgut lamentar i condemnar els casos d'assassinats i agressions cap a les dones que van en augment. Carme Castelló, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Lleida, va explicar que les dones ateses en els serveis de la Generalitat han passat de 1.590 el 2016 a 1.704 en els primers 10 mesos del 2017. A la ciutat de Lleida, l'ajuntament ha atès 529 dones víctimes de la violència masclista i ha allotjat 18 dones i 13 menors en pisos. A Espanya, 45 dones han estat assassinades fins avui a mans de les seves parelles o exparelles, més que a tot l'any 2016. Únicament 8 d'elles havien presentat denúncia anteriorment i una d'elles la va retirar. Enguany, a la província de Lleida s’han presentat 662 denúncies per violència masclista, amb la detenció de 210 persones.

En aquest sentit, amb una pancarta en què es llegia "Exigim un centre d'acollida", un grup de membres del col·lectiu Dones Lleida va reivindicar a l'acte institucional de la ciutat de Lleida un centre públic d'acollida específic per a dones en situació de violència masclista que compti amb professionals especialitzades en l'atenció a dones, sobretot per atendre de forma urgent en el primer moment de l'agressió. En un article amb motiu del 25N, el Grup de Dones de Lleida denunciava la "violència institucional" amb què es troben les dones que volen denunciar una agressió.

La Marea Lila va aplegar al vespre desenes de persones a la plaça Sant Francesc on va començar la manifestació sota el lema "Ens volem vives, lliures i combatives". Primer amb diferents cartells contra la violència i reclamant un allotjament públic per atendre les víctimes i després amb una marxa lenta amb espelmes, el col·lectiu va celebrar aquesta acció amb motiu del 25N.

Desenes de poblacions celebren actes contra la violència masclista

A Tàrrega, el Fòrum Femení d’Opinió, APADOC i l’Associació de Dones Verge del Pedregal del Talladell van llegir un manifest a la plaça de l’ajuntament.

Acte institucional pel 25N a Tàrrega. /AJUNTAMENT DE TÀRREGA
Inauguració d'una exposició contra el masclisme a Bellpuig. /AJUNTAMENT DE BELLPUIG

Bellpuig també va celebrar el 25N amb la lectura del manifest unitari i un minut de silenci en record de les víctimes de la violència masclista. Una cinquantena de persones van participar en l'acte, que va acabar amb la inauguració de l'exposició itinerant “Violència masclista en la parella: desmuntem mites?”, cedida per l’Institut Català de les Dones.

Comparteix

També t'interessarà