“Cal tenir ganes de viure”

P.RODELLAR
05-02-2019
  • “Cal tenir ganes de viure”

“El més important és tenir ganes de viure. Sempre hi ha una cosa per la qual continuar lluitant.” Aquesta és l’opinió de Divina Fontova, una lleidatana de 65 anys que va ser diagnosticada de càncer de mama fa dos anys i del qual ja està pràcticament recuperada. Quan a la Divina li van detectar la malaltia tenia 63 anys i treballava en una farmàcia. “Ja no vaig tornar al món laboral, tot el procés pel qual vaig passar es va allargar fins a la meua jubilació”, explica Fontova. “Va ser un cop molt fort per a mi i per a tota la família”, assegura. Abans de ser operada, va rebre quimioteràpia i després que li extirpessin el tumor va arribar la radioteràpia. “Ho vaig passar molt malament, em van caure els cabells i em vaig aprimar moltíssim”, relata. “A més, la processó anava per dins, no volia que ningú sabés que estava trista, i si tenia ganes de plorar, ho feia sola”. Tanmateix, insisteix, que tant la seua filla com els seus néts, d’entre 3 i 7 anys en aquell temps, la van cuidar moltíssim i van ser el seu màxim suport. “Un dia vam decidir treure’ns les caretes la meua filla i jo i ens vam posar a parlar de la malaltia. A l’acabar, ens vam fondre en una abraçada i vaig entendre que tenia motius de sobra pels quals continuar lluitant”. Va ser a partir d’allà quan tot, assegura, va anar a millor. Actualment Fontova fa vida normal, i s’ha apuntat com a voluntària de l’Associació Contra el Càncer de Lleida (AECC). “El suport que em va donar l’associació, tant físicament com emocional, va ser indispensable perquè tirés endavant. Fer-me voluntària era la millor manera de tornar-l’hi.”

D’altra banda, el grup d’Investigació Biomèdica de l’Hospital Vall d’Hebron va demostrar ahir per primer cop que els antibiòtics bactericides en combinació amb bloquejadors de l’autofàgia disminueixen el creixement del tumor. A més, l’administració d’aquests medicaments també pot ajudar a reduir les metàstasis.

Nova campanya d’AECC de Lleida centrada en el suport psicològic

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova va inaugurar ahir l’exposició Apropa’t a la meva realitat i descobreix les meves emocions organitzada per l’AECC de Lleida en el marc del Dia Mundial Contra el Càncer. La mostra recull imatges de persones que han patit i pateixen aquesta malaltia, a més d’alguns dels seus familiars, que expliquen els seus pensaments, emocions i vivències. L’exposició podrà visitar-se fins diumenge i viatjarà per la resta de la província.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta