Calvet obre la porta a expulsar del Pirineu els óssos Cachou i Goiat per atacs a bestiar

REDACCIÓ / M. CODINAS
Publicat: 
15-09-2019
Actualitzat: 15-09-2019 6:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Calvet obre la porta a expulsar del Pirineu els óssos Cachou i Goiat per atacs a bestiar

El departament de Territori obre la porta a fer fora del Pirineu l’ós Cachou, que ha protagonitzat dos atacs a bestiar equí en menys d’una setmana a Vielha e Mijaran. El conseller Damià Calvet va apuntar ahir a Bellpuig aquesta possibilitat, després que el Conselh Generau d’Aran reclamés dijous passat que es retirés de la serralada tant aquest exemplar com Goiat. Calvet va explicar que obraran d’acord amb el protocol pactat amb les diferents administracions l’any passat i que, en funció del resultat, decidiran de forma conjunta si procedeix o no extreure’ls del medi natural.

“Som conscients que tenim un exemplar, Goiat, i ara sembla que també un segon, Cachou, que tenen comportaments anòmals”, va afirmar el conseller. Va explicar que als dos se’ls aplica la fase 2 del protocol, que planteja avaluar-ne la conducta per determinar si comporta riscos i aplicar mesures aversives com soroll i pirotècnia per intentar corregir-la. Si res d’això funciona, la tercera etapa suposa capturar-los i expulsar-los del medi natural, una cosa que mai ha passat fins ara.

La cimera per decidir sobre els óssos conflictius que s’havia de celebrar dimarts s’ha ajornat

Calvet va assegurar que la Generalitat “és molt sensible a les peticions que arriben d’Aran i dels seus ramaders”, indignats pels atacs a ramats. Tanmateix, va recalcar que “hem de seguir el protocol perquè defensa la biodiversitat del Pirineu i del nostre país”. El conseller va recordar que representants de l’Estat, dels Governs autonòmics del Pirineu i del Conselh Generau d’Aran havien de reunir-se dimarts que ve i examinar el comportament d’aquests animals problemàtics. Tanmateix, va assenyalar que aquesta trobada s’ha ajornat pels danys ocasionats pels xàfecs al País Valencià i a Múrcia.

Així mateix, el conseller va rebutjar que l’administració falsegi dades sobre atacs d’óssos, tal com va afirmar divendres passat el portaveu de l’associació ecologista Ipcena, Joan Vàzquez. Les dades sobre predacions que ha fet públiques aquesta entitat difereixen de les que han recopilat fins ara Territori i el Conselh Generau.

L’associació ecologista va fer referència divendres passat a divuit atacs de l’ós aquest any, amb catorze animals morts i danys a sis ruscos. Les xifres recopilades per la Generalitat i el Conselh, en canvi, sumen un nombre més elevat: fins a trenta-nou predacions en el que va d’any, amb un total de trenta-quatre animals morts i trenta-quatre ruscos fets malbé.

Comparteix

També t'interessarà