Carles Porta: "Llegir et permet participar amb la construcció d'aquell món que et dóna l'escriptor"

LLEIDACOM / Laura Gómez
Publicat: 
17-04-2021
Actualitzat: 21-04-2021 15:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Carles Porta: "Llegir et permet participar amb la construcció d'aquell món que et dóna l'escriptor"

Segurament la frase "Anem a posar llum a la foscor" et soni amb una veu familiar. L'escriptor i periodista, Carles Porta, va néixer a Vila-sana l'any 1963. Ha fet el salt a la fama amb el seu programa Crims de TV3 i Catalunya Ràdio, en versió podcast. Porta no es defineix perquè prefereix que ho "facin els altres". Escriu per "expressar emocions i sentiments". Per aquesta raó, durant els mesos de febrer i març va promocionar el seu últim llibre, La Farmacèutica. La seducció d'aquest escriptor cap als seus lectors més fidels no és una novetat, però, com fa Carles Porta per posar llum a aquells foscos (i no tan foscos) lectors? Deixarem que el mateix ens ho expliqui.


  • Com et defineixes/ Descriu-te?

Això és una cosa que no m'agrada gens. M'agrada que em descriguin els altres. Jo sóc una persona normal, treballador i apassionat.

  • Per què comences a escriure?

No ho sé, no me'n recordo. Vaig començar a escriure per expressar emocions i sentiments. De vegades tens massa vergonya o dir les coses de paraula et costa més, i escrivint, es poden dir.

  • Cinc cèntims dels projectes a futur que tens com a escriptor?

En tinc molts, la veritat és que no sé quin serà el següent. Tinc massa feina perquè estic fent guions de Crims i d'altres projectes. Així que no sé quin serà el meu següent llibre.

  • Tens algun/a referent literari? Qui?

En tinc molts i centrar-me en un sol és reduir massa el món. Alguns com l'escriptor Josep Maria Espinàs, Norman Mailer, Truman Capote, Juan José Millás, Pep Coll, en fi, actualment hi ha molta gent que escriu bé. Ara mateix l'Anna Sàez escriu excel·lent, per exemple.

  • Quin aspecte penses que s'ha de reforçar/treballar per difondre el plaer de la lectura?

Escriure bé, per descomptat. Que es publiquin bones coses. Es publica massa i hi ha molta cosa que no és bona. Això no, és bo per ningú. Costa molt trobar molt bons llibres.

  • Com celebraràs aquest Sant Jordi?

Treballant, a casa, tinc molta feina. Potser firmaré llibres només durant una hora, a Girona, que és on visc ara, però no, no faré res especial aquest Sant Jordi. Ja he viscut molts i ara no puc, tinc massa feina amb Crims per a la televisió.

  • Com afecta l'adaptació d'aquesta celebració a la relació entre escriptor/a i lector/a?

Em passa una cosa, i és que jo vaig començar a promocionar el llibre de La Farmacèutica molt aviat, a finals de febrer, principis de març i estic tenint relació amb els lectors des de fa molt temps. Però, és més una relació digital que no personal, perquè això ha quedat més limitat. La pandèmia òbviament, ha reduït la relació personal entre escriptor i lector, però jo tinc una gran sort i puc mantenir-la en internet, fluida i molt interessant.

  • Hi ha gent que no té l'hàbit de llegir en el seu dia a dia, però que li agradaria fer-ho. Com es pot incorporar l'hàbit de llegir?

Primer s'ha de trobar un bon llibre que t'interessi, que t'agradi, que t'atrapi i després, a poquet a poquet. A mi no hi ha res que em faci més il·lusió, que trobar gent que no ha llegit mai i diu que quan agafa un llibre meu i comença llegir-ho, no pot parar. Doncs, aquest és el repte.

  • Quins penses que són els motius pels quals la gent no li dedica més temps a la lectura?

La pressa. La falta de trobar bons llibres. Segurament estem molt visualitzats, hi ha molta televisió i plataformes, i tot plegat, alguna gent no acaba de trobar plaer amb la lectura. Perquè llegir et permet participar amb la construcció d'aquell món. Tu has de complementar moltes coses de les quals et dóna l'escriptor. Que ho vagin provant.

  • Esmenta algunes obres que recomanes llegir almenys un cop a la vida?

No m'atreveixo a recomanar cap. Cadascú és completament diferent.

Comparteix

També t'interessarà