Castell Formós: fortalesa, palau andalusí i residència comtal

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
15-04-2021
Actualitzat: 15-04-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Castell Formós: fortalesa, palau andalusí i residència comtal

El castell de Balaguer, és conegut com a Castell Formós des de la baixa edat mitjana. Un escenari que es va aixecar com a fortalesa al segle IX, i que guarda la història d'un palau andalusí del segle XI, que posteriorment va servir de residència als comtes d'Urgell dues centúries més tard, fins a quedar destruït anys després a causa de diverses guerres.

Avui dia es poden visitar les seves ruïnes a la ciutat de Balaguer, i part de les seves restes conservades al museu de la Noguera, on podràs gaudir de diferents activitats en visites guiades per a grups. Des de Lleida.com, t'animem a descobrir més sobre la història d'aquells que van habitar les terres ponentines abans que nosaltres.

El Castell Formós, o en aquell temps "Hisn Balagi" (Castell de Balaguer), té el seu origen l'any 897, i es remunta al moment en què els musulmans de la Frontera Superior, s'havien de protegir de les contínues lluites entre les diferents nissagues musulmanes, a més dels atacs dels comtes catalans, i decidiren fortificar les ciutats de Lleida, Balaguer i Montsó. Sabem la data de fundació del "hisn" de Balaguer gràcies a l'historiador Ibn Hayyan que relata com el senyor de la Marca Superior, Lubb b.Ahmat al-Qasi, tornà del comtat de Barcelona, on havia ferit de mort el compte Guifré el Pilós, i iniciar la fortificació de la zona amb la construcció del castell. D'aquesta manera, el Formós es va convertir en un castell de frontera entre els territoris musulmans i cristians.

La fortalesa es va convertir en un palau andalusí a mitjans del segle XI, quan el darrer califa de Còrdova, exiliat a terres lleidatanes, va traslladar-hi la seva cort i fixar-hi la seva residència o Sudda, com s'anomenava. Un palau ricament decorat amb estucs de guix i belles policromies que avui dia resten guardades en el Museu de la Noguera.

El programa decoratiu principal es basava en motius vegetals i geomètrics, però també s'hi desenvolupaven frisos epigràfics on es podien llegir fragments de l'al-Corà i motius zoomorfs, com una harpia dotada de mans o un ocell.

Al segle XII els comtes d'Urgell conquereixen el territori, establint d'aquesta manera la seva residència en el castell de Balaguer, que va passar a ser de la seva propietat. Dos segles més tard, el comte Pere II d'Urgell, el reformava transformant la zona nord en un gran jardí amb rajoles fabricades per artesans moriscos, seguint amb el mateix aire estilístic de l'antic palau andalusí.

L'any 1413 el castell quedava força malmès durant la revolta conduïda pel darrer comte d'Urgell, Jaume II el Dissortat, contra el rei Ferran I d'Antequera. Formós fou saquejat i destruït per les tropes reials després de la rendició del comte d'Urgell.

Posteriorment, durant l'època de la guerra civil contra Joan II (1462-72), en les guerres de Successió (1701 – 1714) i del Francès (1808-1814), reforçaren el castell i la muralla.

Després les guerres carlines, al segle XIX, el castell quedà molt malmès. L'any 1905 van ser adjudicades les obres per a la instal·lació del dipòsit d'aigües, i no va ser fins a la dècada dels anys seixanta que es mostrà interès per a la recuperació d'aquest edifici balaguerí històric.

Actualment es poden visitar els vestigis conservats de les estructures interiors i de les muralles al jardí arqueològic del Castell Formós a Balaguer. Per altra banda, el Museu de la Noguera disposa d'una col·lecció important de restes decoratives del palau andalusí i de la posterior residència comtal, com són 472 fragments de guix treballat, 3 fragments d'arc polilobulat i 111 fragments d'estuc pintats.

Lleida.com t'animem una vegada més a fer turisme per les nostres terres. Aquest cop no et pots perdre la història que guarden les ruïnes del Castell Formós de Balaguer.

Coneixem als nostres avantpassats? Descobreix més sobre aquest racó de les terres de ponent!

Comparteix

També t'interessarà