Catalonia Sacra visita les portalades de les Valls d’Àneu

REDACCIÓ
27-06-2022
  • Catalonia Sacra visita les portalades de les Valls d’Àneu
    Peu de foto: 
    Catalonia Sacra

Les Valls d'Àneu és una subcomarca natural del nord-oest del Pallars Sobirà que guarda un patrimoni romànic espectacular. Dins de la sèrie de visites especials a portalades i façanes per celebrar el desè aniversari, Catalonia Sacra proposa pel dissabte 2 de juliol a les 10:30 h, un itinerari matinal guiat per conèixer les portalades de les esglésies de Sant Joan d'Isil i de Sant Llorenç d'Isavarre. Cristina Simó guiarà aquesta activitat per aquestes esglésies del Bisbat d'Urgell. La inscripció ja està oberta i es pot fer en línia.

La portalada de Sant Joan d'Isil, amb les seves arquivoltes i capitells decorats amb símbols de figures humanes i animals i la portalada de Sant Llorenç d'Isavarre, a pocs quilòmetres de distància, foren esculpides pel mateix taller d’escultors, al segle XII. Les Valls d'Àneu guarden un patrimoni romànic espectacular, un punt inquietant, amb unes formes i uns continguts que estableixen una relació íntima amb el paisatge natural i humanitzat que l’envolta. En les esglésies, la façana i la portalada solen concentrar l’esforç simbòlic i ornamental, en ser el rostre de l’edifici i la comunitat que allí es reuneix. La visita permetrà conèixer-les totes dues.

L'agenda de Catalonia Sacra celebra els 10 anys amb una programació especial

Catalonia Sacra ofereix entre març i novembre una quarantena d'activitats (visites guiades, conferències, actes de patrimoni immaterial...) per a donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa en tota la seva diversitat. En total es desenvoluparan 35 propostes, en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades en l'agenda 2022 són molt diverses i permeten descobrir des de conjunts monumentals; edificis auxiliars o serveis adjacents o la descoberta de béns mobles tan interessants com els vitralls, retaules i campanes.

Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural.

Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels 10 bisbats amb seu a Catalunya creat amb la voluntat de promocionar i difondre la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta