Catalunya celebra Sant Jordi amb 361 actes a 190 ciutats de 36 països

REDACCIÓ
Publicat: 
22-04-2023
Actualitzat: 22-04-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Catalunya celebra Sant Jordi amb 361 actes a 190 ciutats de 36 països
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya
  • Catalunya celebra Sant Jordi amb 361 actes a 190 ciutats de 36 països
    Peu de foto: 
    Generalitat de Catalunya

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga i Ibáñez, i la secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, han explicat el conjunt d’activitats organitzades pel Govern de la Generalitat i les comunitats catalanes a l’exterior per celebrar la diada de Sant Jordi al món, en una roda de premsa a la seu de l’Institut Ramon Llull a Barcelona.

“La festa dels llibres i les roses és la nostra gran ambaixadora al món”, ha dit la consellera de Cultura Natàlia Garriga. Garriga ha destacat que “els nostres autors i autores cada vegada són més traduïts i celebrats arreu del món”, i ha posat d’exemple Eva Baltasar, que amb la seva novel·la Boulder s’ha convertit en la primera autora en català finalista del Booker Prize, un dels guardons literaris més prestigiosos del món.

ℹ️ Així serà la diada de Sant Jordi 2023 a Lleida
Peu de foto: 
Foto Lourdes Farré

La secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster, ha assegurat que “molts països pagarien per tenir una festa com aquesta, tan transversal i inclusiva”, i ha subratllat que és “una de les millors cartes de presentació de Catalunya al món, pels valors que representa”. Foraster ha explicat les dues grans actuacions de DIPLOCAT per Sant Jordi: d’una banda, el programa de visitants internacionals destinat a periodistes majoritàriament d’àmbit cultural perquè puguin gaudir de la festa en primera persona; i de l’altra, el portal Books and Roses, que des de 2015 aglutina tots els actes de Sant Jordi arreu del món, que enguany són un total de 361 a 190 ciutats i a 36 països.

Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, ha declarat que “la diada de Sant Jordi és la festivitat de referència per explicar-nos al món”. “Projectem Catalunya al món, amb la bandera de Sant Jordi, i amb les delegacions del Govern a l’exterior, que en tenim més que mai, aviat en seran 21, i amb la vocació de ser útils”, ha dit Serret. “És una festa de la gent, una festa al carrer que la gent se la fa seva, i és diversa, plural, viva i dinàmica”, ha dit Serret. És a través d’aquests valors, ha explicat, “de la riquesa i l’obertura que expressa la societat catalana quan celebra el Sant Jordi, el que ens ajuda a projectar-nos als diferents països”.

L’acció exterior catalana és irrenunciable, tal com ho són la nostra llengua i la nostra cultura, i ho reivindicarem a tot el món”, ha assegurat Serret, que ha volgut fer una menció especial als milers de catalans i catalanes que resideixen a l’exterior i que justament aquest diumenge celebren també el seu dia internacional: “fem la festa de Sant Jordi més gran per a ells, però sobretot amb ells”.

Pel que fa als actes promoguts des de les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya a l’exterior, són més d’un centenar d’esdeveniments a 20 països i a 60 ciutats d’arreu del món. A aquests s’hi sumen les activitats impulsades pels casals per les comunitats catalanes a l’exterior. Els actes són sobretot literaris i culturals, i inclouen lectures dramatúrgiques, concerts o exposicions, però també s’organitzen tallers de traducció i d’il·lustració, activitats infantils, tastos gastronòmics, conferències o actuacions castelleres, sempre amb l’objectiu de difondre la llengua i la cultura catalanes arreu amb motiu de la diada de Sant Jordi.

Comparteix

També t'interessarà