Cau el consum de ciment a Catalunya durant l'any de la pandèmia

ACN
28-04-2021
  • Cau el consum de ciment a Catalunya durant l'any de la pandèmia
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu
  • Cau el consum de ciment a Catalunya durant l'any de la pandèmia

El consum de ciment a Catalunya durant la pandèmia –des de l'abril de 2020 al març del 2021- va reduir-se un 5,1% en termes interanuals, la primera caiguda des del 2014, segons dades publicades per la patronal Ciment Català. L'organització atribueix la davallada a la paràlisi d'activitats econòmiques arran de l'estat d'alarma i als confinaments, i reclama al Govern que reactivi les licitacions d'obra pública per evitar "una reestructuració al sector" i "el tancament de plantes cimenteres ubicades a Catalunya". Si bé la patronal opina que la davallada d'enguany "no és exagerada", apunta que la situació és "greu", ja que la indústria treballa al 30% de la seva capacitat dins el mercat domèstic, on concentra bona part de la seva activitat.

Per altra banda, la producció de ciment a Catalunya s'ha reduït un 6,1% des de l'esclat de la pandèmia. L'única dada positiva pel sector és l'evolució de les exportacions, que en el període comprès entre l'abril de 2020 i el març de 2021 van créixer un 3,8% en termes interanuals.


ℹ️ Oberta la convocatòria 2021 d’ajuts per a l’adequació d’habitatges de persones grans

Davant les dades presentades aquest dimarts, Ciment Català opina que les perspectives del sector a curt termini són "força descoratjadores". En aquest sentit, recorda que la licitació pública s'ha reduït un 17,5% durant els últims dotze mesos, mentre que la superfície visada per a la construcció ha disminuït un 19,8%.

En paral·lel, la patronal assenyala els drets de CO2 com un problema addicional per al sector. Segons el president de Ciment Català, Salvador Fernández, l'assignació de drets d'emissió gratuïts al sector l'any 2021 per part de la Unió Europea s'ha reduït un 28%, mentre que el seu preu supera els 40 euros per tona de CO2. "Els països de fora de la UE no tenen aquests costos, i això encareix la producció i dificulten molt l'exportació, que és la tradicional via de sortida de la indústria catalana en temps de crisi", comenta. "Amb aquestes perspectives, la continuïtat d'algunes de les fàbriques es veu seriosament amenaçada", conclou.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?