Celler Matallonga, un projecte familiar en un entorn natural

LLEIDACOM / Gerard Amigó
10-01-2019
  • Celler Matallonga, un projecte familiar en un entorn natural

Al sud-est de la comarca de Les Garrigues, a pocs quilòmetres de la Conca de Barberà, hi trobem el poble de Fulleda. En aquesta població de només 100 habitants i d’un paisatge molt variat hi ha el celler Matallonga. Aquest és un projecte familiar que neix de la llarga tradició com a pagesos i viticultors i l’estima per la terra i l’entorn. Aquí es treballa la terra, es conserva, es mimen les vinyes i els raïms, tenint especial cura en el procés de la verema i de l'elaboració. Després s’embotellen els vins i es comercialitza el producte.

El celler porta el nom d’una de les cinc finques que el conformen: Matallonga, les altres són Les Granades, Els Escortals, Les Cerveres i El pou. Algunes de les vinyes han donat els seus fruits durant més de 60 anys. No obstant, va ser el 2010 quan va començar aquesta aventura fins a arribar a fer-se un nom entre el sector vitivinícola lleidatà amb els seus vins de caràcter propi.

L’equip humà del celler està compost per cinc persones: el Ramon Xifré, la Rosa Xifré,  el Joan Penella, i l’Alba i la Iris, les dues filles. El projecte el va iniciar el Ramon, el padrí de la casa, ja que les vinyes del celler són propietat seva i han anat passant de pares a fills. L’experiència en diverses finques de renom i els seus coneixements adquirits sobre el vi i la vinya, van portar al Joan Penella, gendre del Ramon, a crear el celler. Sens dubte, l’èxit de Matallonga és gràcies a la feina de totes les persones que hi treballen. La Rosa Xifré, dona del Joan i filla del Ramon, és l’encarregada de les tasques administratives i la comunicació de l’empresa, mentre que les seves filles donen un cop de mà amb les visites i fires.

Els vins

Al celler Matallonga s’hi elaboren tot tipus de vins de collita pròpia i de producció limitada. Es tracta de vins elaborats amb la dedicació i la il·lusió de les persones que formen part del celler, són vins de la terra.

Beure un vi d’aquest celler és una experiència en la que gaudiràs de cada glop de vins que et retorna a les aromes i als sabors de la terra. A Matallonga s’elabora una producció de 14.000 ampolles entre diferents tipus de vins: Escorça (vi blanc de vinyes velles macabeu 100%), Escorça Ch (provinent de l’agricultura regenerativa, chardonnay), Vi del Banya (vi negre criança de 6 mesos en bota de roure francès) i Matallonga Selecció (una selecció dels millors vins negres amb una criança de 12 mesos en bota de roure francès).

Des de bon principi, els propietaris del Celler Matallonga tenien clar que volien elaborar un vi que es comercialitzés per tota Catalunya. Actualment, apart de la venda directa al celler, els vins es distribueixen per la demarcació de Lleida, fins que van fer el salt a Barcelona, on des del celler reconeixen estar molt satisfets per la resposta, ja que allà els vins han entrat amb força al mercat.

Per visitar el celler cal concertar visita abans. Hi podeu anar de dilluns a divendres de 17:30 a 19h i els dissabte d’11 a 13h.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com t'agrada celebrar la festa de Sant Joan?