UP censura un assaig de la UdL amb arròs transgènic contra la sida per “masclista”

SANTI COSTA DOMINGO
28-05-2019
  • UP censura un assaig de la UdL amb arròs transgènic contra la sida per “masclista”

El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va afirmar ahir que una investigació de la Universitat de Lleida (UdL) “posa en qüestió la igualtat de gènere” al considerar les dones “les úniques responsables” de la transmissió del Virus d’Immunodeficiència Humana (VIH). L’estudi, impulsat per la facultat d’Agrònoms i amb l’objectiu de crear una alternativa de baix cost per frenar l’expansió d’aquesta malaltia a l’Àfrica, consisteix a fer un assaig de camp amb arròs genèticament modificat que conté tres microbicides, unes substàncies que redueixen la capacitat infecciosa dels bacteris, per fer un gel que les dones s’haurien d’aplicar abans de tenir relacions sexuals.

Per això, UP considera que és “qüestionable la justificació del projecte partint que només són les dones les que han d’actuar en la prevenció del VIH ja que, segons els investigadors, la majoria d’homes són reticents a posar-se un preservatiu. Aquest plantejament fa que les dones siguin injustament les úniques responsables de la transmissió del virus”. “No valorem el fet que sigui arròs transgènic, sinó que creiem que la presentació del projecte és equivocada perquè recau sobre les dones la responsabilitat de frenar la malaltia i que siguin utilitzades com conillets d’índies”, van assenyalar Maria Rovira i Xesca Abelló, membres de Dones d’Unió de Pagesos.

Paral·lelament, el sindicat agrari va presentar dos observacions sobre aquest projecte al ministeri de Transició Ecològica, ja que és previst que es conreï aquest arròs transgènic a Lleida de l’1 de juny al 10 d’octubre. Critica que el termini màxim per presentar al·legacions és el 8 de juny, alhora que demanen prendre “mesures davant d’una possible propagació” d’aquest arròs.

El director de comunicació i relacions institucionals de la UdL, Estanislau Fons, va assenyalar que aquest projecte “compta amb el permís del ministeri i ha passat tots els controls bioètics”. Va recalcar que “l’objecte és trobar una aportació modesta per prevenir el VIH i és difícil entendre la crítica d’UP. Considerem que qualsevol mètode que serveixi per frenar la malaltia serà benvingut”. Fons va recalcar que “no hi ha risc de propagació” de l’arròs, ja que “és una unitat autofecundada que no es creua amb altres plantes i no genera pol·len perquè pugui expandir-se, a més que prendrem les mesures de seguretat necessàries”.

La UdL aparta el professor de Fisioteràpia investigat

El consell de direcció de la UdL va acordar ahir iniciar el procés per obrir un expedient disciplinari al professor del doble grau de Fisioteràpia i Nutrició Humana i apartar-lo cautelarment de la docència després que diversos alumnes es queixessin que havia fet comentaris sexistes. “És una mesura cautelar i el seu departament es farà càrrec de les classes, projectes i les avaluacions que hauria de fer ell mentre duri la investigació”, van assenyalar fonts de la UdL. El docent es va reincorporar a la UdL mesos després que hagués sol·licitat una excedència voluntària de quatre anys. D’altra banda, el sindicat CGT va demanar ahir l’expulsió del professor d’Història de l’Art que va fer comentaris masclistes i xenòfobs a classe.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

L'obertura del turisme estranger al juliol et sembla...

Carregant...
Load next