Cinc anys de presó per al pare de la Nadia i tres i mig per a la mare per l’estafa amb la filla

L. GARCÍA
08-11-2018
  • Cinc anys de presó per al pare de la Nadia i tres i mig per a la mare per l’estafa amb la filla

L’Audiència Provincial de Lleida ha condemnat per un delicte d’estafa agreujada Fernando Blanco i Margarita Garau, els pares de la nena Nadia Nerea, al considerar que “van ordir un pla” per enriquir-se aprofitant-se de la malaltia de la seua filla, que té tricotiodistròfia. El tribunal, tanmateix, no considera que els dos tinguessin la mateixa importància a l’hora de portar a terme l’estafa. Per aquest motiu, condemna a cinc anys de presó Blanco i a tres i mig Garau, mentre que la Fiscalia sol·licitava la mateixa pena per als dos de sis anys de presó. Malgrat tot, l’Audiència Provincial conclou que la versió que van oferir els pares durant el judici, que es va celebrar a començaments del mes d’octubre passat, no és versemblant i que res no fa creure que la nena patís un risc imminent de mort ni que els pares la sotmetessin a tractaments mèdics en països estrangers, ja que el pare i la nena ni tan sols tenien passaport. Un lucre patrimonial il·lícit que, segons la sentència, es va iniciar amb la constitució de l’Associació Nadia Nerea per a la Tricotiodistròfia i Malalties Rares de les Balears el 2009 i va continuar quan vivien a l’Alt Urgell. L’Audiència assenyala que durant els anys 2010 i 2016, els acusats van assistir a diversos mitjans de comunicació per explicar la malaltia de la filla i manifestar que necessitaven diners per sufragar “elevats costos de falsos tractaments i intervencions quirúrgiques a l’estranger”, i van arribar a afirmar, “també falsament, que això era necessari per superar el risc de mort imminent” en què es trobava la menor.

Una “dinàmica comissiva, amb aprofitament de la malaltia de la seua filla”, que la parella va utilitzar quan es va instal·lar a Fígols i Alinyà, el 2013. Per sensibilitzar la comarca, on els pares i mares del col·legi de la Nadia es van bolcar en la recaptació de fons, la sentència diu que els condemnats “van arribar a afirmar falsament” que Blanco tenia càncer. L’Audiència veu acreditat que els pares de la Nadia van recaptar un total de 412.450 euros en donacions entre els anys 2014 i 2016 i, restant-hi les despeses mèdiques (7.800 euros) i donacions a altres causes (10.400 euros), la resta, 402.332 euros, la van carregar al seu compte, d’on també pagaven el lloguer de l’habitatge, la compra de vehicles, assegurances, pagaments d’hotels i consums diversos. En total, els Mossos van comptabilitzar en més d’1,1 milions la quantitat estafada, dels quals més de 300.000 euros es van poder bloquejar als comptes després de la detenció de la parella el desembre del 2015.

Els acusats van aconseguir elevats ingressos a través del frau, i van assolir una important capacitat econòmica que no tenien, vivint a costa de mentir”, resa la sentència. L’Audiència assegura que la mare “actuava de comú acord amb el seu espòs” i rebutja aplicar atenuants de dilacions indegudes, reparació del dany i estat de necessitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de l'ajornament de les eleccions catalanes al maig?