Cinemón 2022 denuncia la vulneració dels drets humans a Colòmbia

REDACCIÓ
Publicat: 
27-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cinemón 2022 denuncia la vulneració dels drets humans a Colòmbia
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Drets Civils, Cooperació i Feminismes, Sandra Castro, ha presentat aquest matí la 16a edició de Cinemón, el Cicle de Cinema Solidari a la Fresca, que enguany estarà dedicat a difondre la vulnerabilitat de drets a Colòmbia, així com al treball emmarcat en el reconeixement de les víctimes del conflicte armat.

Sota el títol de ‘Colòmbia per la pau i els drets de la diàspora’, en aquesta edició també es vol visualitzar la població colombiana en la societat d’acollida, amb les seves aportacions des de la participació, l’art i la cultura a través d’exposicions en diferents indrets de la ciutat, segons ha explicat Sandra Castro, que ha estat acompanyada durant la presentació del cicle de membres de Diàspora Colombiana de Lleida, entitats i ONG que treballen en aquell país i representants de la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida. En aquest àmbit, durant el mes de juliol, s’han programat sis exposicions en diferents espais de la ciutat, per donar a conèixer aquestes realitats.

L’edició d’enguany va més enllà dels dos vespres de llargmetratges habituals i presenta destacades novetats de contingut, a més del canvi d’ubicació, ja que l’escenari de les projeccions es traslladarà al 8 i 9 de juliol, a la plaça Sant Francesc, a causa de les obres que es realitzen al Pati de les Comèdies.

De fet, el cicle arrencarà l’1 de juliol, a les 7 de la tarda, a la Sala Jaume Magre, amb l’acte ‘Dones indígenes Inkal Awà davant el conflicte armat colombià’ i la presentació de la publicació ‘Mujeres Inkal Awà caminando la palabra’, que comptarà amb la participació de Claudia Jimena Pai, dirigent indígena, que intervindrà on-line des de Colòmbia.

Una de les novetats principals del Cinemón 2022 és el fet que Lleida serà la primera ciutat europea on es presentarà l’informe fet per la Comissió de la Veritat, la Convivència i la No repetició, a càrrec de l’ICIP, Nido Catalunya i la Taula Catalana per Colòmbia, que posteriorment es durà al Parlament de Catalunya el 12 de juliol. Lleida també va ser el primer indret d’Europa on es va aprovar una moció pel reconeixement, la reparació i la no repetició de les víctimes del conflicte colombià, presentada per la Coordinadora d’ONGD i aMS al ple de la Paeria.

Una altra novetat d’enguany és que els dos llargmetratges que es passaran el 8 i 9 de juliol seran presentats pels seus directors, Nicolás Buenaventura (‘Kairos’), i Ivan Guarnizo (Del otro lado’). Aquest darrer realitzador estarà acompanyat per dos dels protagonistes de la pel·lícula documental, que narra la història d’un segrest de les FARC i els intents de reconciliació, producció que va estar nominada a 7 Premis Goya l’any passat.

Entre els actes a destacar, també cal fer referència a l’espectacle ‘La Dicha de la palabra Dicha’, en què la cantautora colombiana Marta Gómez posarà música a les narracions de Nicolás Buenaventura.

Sandra Castro, que ha recordat que el cicle de cinema es focalitza en els Drets Humans, les relacions nord-sud o la lluita contra el racisme i la xenofòbia, sempre mantenint el caire solidari i amb la col·laboració d’un conjunt d’entitats diferents, especialistes en la temàtica, ha explicat que enguany s’ha centrat en la temàtica colombiana per la vinculació i agermanament existent amb la ciutat de Lérida. Un compromís que ha anat a més amb el compromís de la Paeria en la lluita pels drets humans en aquell país.

“Cinemón pretén ser una activitat innovadora, eficaç i eficient. Aporta informacions concretes sobre la temàtica d’una manera didàctica, engrescadora i pròxima, és capaç de motivar la gent d'una manera directa, a través de les imatges i les emocions que passen a la pantalla portant a un desig de coneixement i estimulació crítica”, ha dit la tinent d’alcalde, que també marca uns objectius al cicle. “Des de les entitats que col·laborem en aquest projecte, hem de treballar per la conscienciació i l’acollida per tal que aquesta realitat sigui assumida d’una manera crítica, però positiva i enriquidora, en el sentit que d’aquesta conscienciació se’n derivin propostes d’acció i d’intervenció alternatives, potenciadores del diàleg com a principal via de convivència i de resolució dels conflictes i de respostes solidàries respecte a la població i els pobles més dèbils i vulnerables”, ha clos.

Comparteix

També t'interessarà