Circ Picat, present a dues de les trobades internacionals de referència del sector

REDACCIÓ
Publicat: 
04-11-2021
Actualitzat: 04-11-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Circ Picat, present a dues de les trobades internacionals de referència del sector
  • Circ Picat, present a dues de les trobades internacionals de referència del sector

El festival Circpicat d’Alpicat ha estat present a dos de les trobades de referència del sector: el Festival Circolo (Tilburg, Països Baixos) i Theater op de Markt (Neerpelt, Bèlgica).

La representació de CircPicat, que ha estat en mans d’Eric Varea, de l’equip de direcció, formava part d’una delegació catalana en la que hi havia altres programadors, tot plegat amb l’objectiu de promoure la internacionalització del circ català, que és una de les mesures del Pla d’Impuls al Circ, una iniciativa que destinarà més d’un milió d’euros al sector entre 2019 i 2021.

Tant el Festival Circolo com el Theater op de Markt són dos certàmens de referència del circ a nivell internacional en el transcurs dels quals es programen nombrosos espectacles. La delegació catalana va participar en xerrades i trobades amb professionals del sector, i en el cas de Circpicat, es va aprofitar per donar a conèixer el projecte, que des de fa unes edicions aposta per la internacionalització del festival.

L’objectiu final difondre el circ català i intercanviar experiències i enfortir els lligams amb els programadors i agents d’arreu que assisteixen a aquests festivals. A més d’Eric Varea, la delegació catalana va estar formada per Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega; Albert López, coorganitzador de la Fira del Circ al Carrer de La Bisbal; Gebra Serra, coordinadora de Fira Trapezi Reus; Mireia Llunell, directora de L'Estruch Fàbrica de Creació; i Marc Olivé, integrant de l’equip de direcció i continguts del Mercat de les Flors.

A més, la delegació va estar acompanyada de representants de Catalan Arts de l'Institut Català de les Empreses Culturals i de l’Institut Ramon Llull. Durant els dies de la visita pels dos festivals, la delegació es ve reunir amb els seus homòlegs estrangers, tot seguint una agenda detallada que incloïa l’intercanvi amb el teixit creatiu i professional local. Per exemple, dissabte matí, es va assistir a una xerrada amb artistes residents a Bèlgica i els Països Baixos, com la trapezista catalana Júlia Campistany.

Tornant al Pla d’Impuls al Circ, aquest es basa en 11 mesures concretes adreçades, entre altres, a millorar les infraestructures i els circuits de circ; impulsar la consolidació de l’ensenyament professional de les arts del circ; reforçar la difusió del circ en diversos àmbits de la vida pública; fomentar la reflexió sobre el circ i la creació circense i a donar suport a la producció de circ a Catalunya.

La definició d’aquestes propostes ha estat consensuada amb diferents referents del sector del circ, que s’encarregaran de la seva coordinació i lideratge. Aquestes mesures compten amb un calendari i un pressupost assignat. El Pla d’Impuls al Circ pretén, així, aportar recursos, difusió i visibilitat a totes les disciplines de les arts del circ, un art que abraça un ampli ventall d’expressions artístiques i que combina amb rigor la tradició i la modernitat, les tècniques més antigues i les més innovadores, el classicisme i la contemporaneïtat.

El treball conjunt de tots els agents implicats en el Pla permetrà enfortir encara més el lligam entre el procés creatiu del circ i els seus públics, a Catalunya i arreu, consolidant el sector i oferint oportunitats per al seu creixement.

Pel que fa a la inversió que suposarà el Pla, el 73% de l’import són aportacions que el Departament de Cultura vehicula a través de la Direcció General de Creació, Acció Territorial i Biblioteques i l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). La resta de recursos prové d’altres institucions culturals i diversos ajuntaments.

Comparteix

També t'interessarà