Cloenda a la UdL del projecte internacional Prometheus

REDACCIÓ
Publicat: 
25-05-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Cloenda a la UdL del projecte internacional Prometheus
    Peu de foto: 
    Diputació de Lleida

El director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Albert Turull, i el conseller de la Regió d’Occitània Benjamin Assié s’han compromès aquest dimarts a donar continuïtat al museu virtual de les falles dels Pirineus en l’acte de presentació de resultats i conclusions del projecte Interreg Poctefa Prometheus que ha tingut lloc avui a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL).

Tot i que econòmicament no es pot concretar cap xifra, “la Generalitat, a través de la Direcció General de Cultura Popular, hi continuarà donant suport pel valor que té i perquè hi som des del principi, amb el compromís d’ajudar en el seu manteniment i el seu futur”, ha manifestat Turull. Aquest compromís ha estat compartit per Assié, que ha destacat la importància de la cooperació que s’ha establert a través d’aquest projecte “entre les comunitats de fallaires d’un costat i l’altre dels Pirineus. Són un exemple mundial de la biodiversitat cultural viva”, ha dit.

El projecte Prometheus, liderat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la UdL i amb un pressupost de 1.045.729,10 €, el 65% dels quals subvencionats pel programa Interreg Poctefa el passat 2019, tanca la seva activitat amb tres accions encara vigents i amb projecció de futur, segons ha explicat Sofia Isus, professora de la FEPTS i directora de la CEPIP: “el museu virtual, que és únic per la seva conceptualització en l’àmbit del patrimoni cultural immaterial perquè és innovador, immersiu i participatiu; les maletes fallaires, que ja estan a disposició de les escoles del territori fallaire, i el kit de comunicació, que un cop dissenyat, caldrà buscar recursos per poder-lo produir”.

El museu virtual sobre la festa de les falles, haros, halhes i brandons és un museu 3.0 que es planteja com un espai interactiu, participatiu i inclusiu destinat a promoure la cultura popular i el patrimoni immaterial tot emprant les noves tecnologies. La idea és que hi participin les pròpies comunitats fallaires aportant material i explicant com volen ser conegudes. Està concebut com una mena de wiki que permet que cadascuna d’aquestes comunitats pugui autogestionar la seva informació.

Les maletes fallaires s’han dipositat en territori fallaire, principalment als Centres de Recursos Pedagògics. Se n’han elaborat nou en català, castellà, francès, occità i aranès. Han estat validades pedagògicament en set escoles o instituts del territori fallaire (Escola l’Albiol de Sant Julià de Cerdanyola,  Col·legi Maria Janer d’Andorra, Escola dels Raiers de la Pobla de Segur, Escola de Llavorsí, Escola d’Alins, Escola Ribagorçana de Pont de Suert i Institut del Pont de Suert). En total hi han participat 150 alumnes i 16 docents de primària i secundària. La maleta s’acompanya del joc Objectiu Explora (https://objectiuexplora.com/festesdelfoc/) i de la plataforma d’educació patrimonial Debat a bat (https://www.debatabat.eu/).

Altres accions del projecte han estat la celebració d’un simposi internacional sobre les Festes del Foc dels Solsticis als Pirineu celebrat a Bagà el passat mes d’octubre de 2020 i l’elaboració d’un informe sobre la possibilitat de crear una formació especialitzada en patrimoni cultural immaterial entre les universitats properes als Pirineus.

Els resultats del projecte Prometheus han estat presentats per tot el territori fallaire: Berguedà, Andorra, Pallars, Alta Ribagorça, Aran, Occitània i Aragó. Prop de 200 persones, entre portadors i portadores de la festa, càrrecs electes relacionats (alcaldes, presidents de consells comarcals, etc.) i membres de la comunitat educativa hi han participat i han mostrat molt bona acollida tant pels materials pedagògics com pel museu i el kit de comunicació.

Prometheus està integrat per vuit socis: la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus de la UdL, que n’és el principal; les universitats de Barcelona i de Perpignan Via Domitia; el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes – Institut Occitan de Cultura; el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; el Govern d’Andorra; el Conselh Generau d’Aran, i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.

El projecte Prometheus està cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. El seu ajut es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres per mitjà d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Comparteix

També t'interessarà