Colesterol elevat: com fer-li front?

REDACCIÓ / Pau Vilaró
Publicat: 
30-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Colesterol elevat: com fer-li front?
  Peu de foto: 
  Blog HLA

El colesterol és un tipus de greix essencial per al nostre cos que té funcions tan importants com la formació de membranes cel·lulars i la síntesi d'hormones. Es troba arreu del nostre organisme i és transportat per la sang. No obstant això, tenir el colesterol alt pot provocar problemes de salut.

És important tenir en compte que hi ha dos tipus principals de colesterol: el colesterol LDL, conegut com a "colesterol dolent", i el colesterol HDL, o "colesterol bo". El LDL transporta el colesterol als teixits, mentre que el HDL ajuda a eliminar l'excés de colesterol de les cèl·lules. Els nostres experts d'HLA ens expliquen els riscos que té l'acumulació de colesterol per la nostra salut.

Què passa si tinc el colesterol alt?

Quan parlem de tenir el colesterol alt, normalment ens referim al tipus LDL. Tenir aquest tipus de colesterol alt pot ser perillós per a la salut cardiovascular.

Quan hi ha un excés del tipus LDL a la sang, aquest tendeix a acumular-se a les artèries, formant plaques. Aquestes plaques poden estrenyir les artèries i augmentar el risc d'obstrucció. Aquest fenomen pot conduir a patologies com la malaltia coronària, els accidents cerebrovasculars o la insuficiència arterial perifèrica.

Consells per controlar els nivells de colesterol

Si tenim el colesterol alt, és fonamental tractar de reduir-lo. Per aconseguir-ho, són clau la pràctica d'exercici físic regular i evitar hàbits tòxics, com el consum d'alcohol o tabac. La dieta juga un paper molt important en aquest context. Alguns aliments clau per controlar-lo a través de l'alimentació són els següents:

 • Fruites i verdures: aquests aliments són hidratants i rics en fibra i antioxidants.
 • Cereals integrals: el pa integral, el arròs integral i la pasta integral són una excel·lent font de fibra.
 • Llegums: per exemple, les llenties i els cigrons contenen proteïnes vegetals i fibra.
 • Fruits secs: les nous i les ametlles són riques en greixos saludables i antioxidants.
 • Peix blau: el salmó, la sardina i la tonyina són peixos amb elevat contingut en àcids grassos omega-3. Aquests poden ajudar a augmentar els nivells de colesterol HDL i reduir els de colesterol LDL.
 • Oli d'oliva: l'oli d'oliva verge és ric en àcids grassos monoinsaturats. Igual que en el cas del peix blau, aquests àcids grassos augmenten els nivells de colesterol HDL i redueixen els de colesterol LDL.

És fonamental recordar que cada persona és única i que les necessitats nutricionals poden variar. Per tant, és important consultar amb un especialista i seguir les recomanacions específiques per controlar els nivells i protegir la salut cardiovascular.

Recorda:

 • Hi ha dos tipus de colesterol: el colesterol HDL, anomenat "colesterol bo", i el colesterol LDL, conegut com a "colesterol dolent".
 • Quan tenim el colesterol alt, habitualment ens referim al colesterol LDL, que tendeix a acumular-se a les artèries, obstaculitzant-les.
 • Una dieta saludable, la pràctica d'exercici, seguir les recomanacions dels professionals i evitar hàbits tòxics són mesures clau per reduir el colesterol alt.
Comparteix

També t'interessarà