Com afrontar el Nadal amb cadires buides a taula

LLEIDACOM/ Amaia Rodrigo Arcay
Publicat: 
26-12-2018
Actualitzat: 24-12-2018 15:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com afrontar el Nadal amb cadires buides a taula

Les taules de Nadal aquests dies es vestiran de gal·la, s'ompliran de gent i d'emocions. Però probablement, també hi haurà cadires que, si no queden buides, mantenen el record de les persones que haurien de seure-hi. I és que la mort no entén de dates assenyalades i afrontar el Nadal quan s'està de dol pot generar un patiment que molts cops no troba consol al voltant.

El Servei de Suport al Dol de Lleida organitza tallers en aquestes dates per donar algunes eines a les persones que han perdut un ésser estimat que els ajudin a afrontar unes festes on les absències es fan més evidents que mai. Aquestes són algunes de les recomanacions, tant per qui està de dol com per qui l'acompanya, que ens fa la tècnica de l'entitat, Montse Robles. I és que molts cops, certes actituds o comentaris augmenten el dolor.

  • FUGIR DE LES PRESSIONS

És molt important poder afrontar amb llibertat les activitats nadalenques, sense caure en les pressions emocionals d'amistats i familiars. Molts cops, les persones que estan vivint el dol no tenen ganes d'estar amb gent, però els hi sap greu faltar a les trobades o marxar per no incomodar. Davant d'això, una possibilitat és parlar prèviament i avisar que en algun moment, potser es decideix marxar. Així, evitem haver de donar explicacions.

  • BUSCAR ESPAIS PER TENIR PRESENT QUI FALTA

És important tenir presents als éssers estimats que ja no hi són. Pot ser amb un brindis o pot ser deixant la cadira buida. El cas és que quan algú falta, és impossible que la família i els amics no hi pensin. Molts cops, per evitar emocions que resulten incòmodes en públic, la gent evita parlar-ne. Però és més saludable avançar-se i decidir amb previsió com es tindrà present aquella persona, per no bloquejar emocions que formen part de la vida.

  • LA SIMBOLOGIA ÉS IMPORTANT PERÒ NO PER TOTHOM

També cal tenir en compte que no tothom viu el dol de la mateixa manera. Per això és important parlar-ne per evitar situacions doloroses. Hi ha gent, per exemple, que l'ajuda veure fotografies de les persones que han mort. D'altres que no se senten amb forces per veure imatges. És important arribar al terme mig per a que tothom pugui sentir-se còmode davant un símbol determinat.

  • FRASES NEFASTES

Ningú ens ensenya a passar el dol. Tampoc a acompanar-lo. I, tot i que la majoria de vegades només cal aplicar empatia o sentit comú, hi ha moltes frases ja fetes que són nefastes per algú que plora la mort d'un ésser estimat. "Vinga, va, no et posis així que ens espatllaràs a tots el dia" o "No ploris, pensa en els nens" són frases que demostren que l'emoció que està sentint per la pèrdua no és benvinguda i accentua la sensació de solitud perquè no troba un espai per sentir el dolor amb llibertat. Altres frases com "Va, que l'any que ve estarem millor" o "El temps tot ho cura" tampoc ajuden. Intenten apartar l'expressió natural de tristor, quan el que cal és acompanyar-la. Una frase tan senzilla i honesta com "No sé què dir-te però no vull que ho passis sol" pot ajudar a que , en silenci, la persona que està de dol se senti acompanyada en la seva tristor i no pressionada per a que deixi de sentir-se així.

  • NO OBLIDEM ELS INFANTS

El dol també és un aprenentatge per als infants, que necessiten ser partícips dels moments de tristor i d'emoció´. Viure amb naturalitat les llàgrimes en un moment determinat pot ajudar a ensenyar-los que som capaços de sobreposar-nos en honor a la persona que ha mort. A més, així viuran el plor com una expressió natural dels sentiments.

  • TROBAR L'EQUILIBRI

És important buscar espais de solitud per deixar anar les emocions amb total llibertat i no sentir-se en una presó de compromisos amb la gent del voltant. Però viure les festes en companyia també ajuda a afrontar millor els moments més tristos. Cal trobar l'equilibri i buscar les persones amb qui millor expressem els sentiments.

  • LES LLÀGRIMES HAN DE SORTIR

Hi ha tants estils d'afrontament del dol com persones. Però hi ha un element comú en tots els processos, i és que el dolor s'ha d'expressar d'alguna manera, ha de sortir de dins. Però no tothom el gestiona igual. La clau està en si tenim la capacitat de funcionar en el dia a dia, malgrat sentir tristor. Tot allò que ens ajudi a sobreposar-nos al dolor és benvingut. Però en cada persona pot ser diferent.

  • ALGUNES IDEES

Fer un brindis per tenir present la persona que falta. Pot generar llàgrimes, però ajudarà a recordar positivament la persona i dóna peu a expressions de carinyo que ajuden com abraçades o paraules de carinyo.

Preparar el plat preferit de qui falta. Montse Robles explica que una família menjava truita de patates al dinar de Nadal perquè era el que més li agradava a qui havia mort. Era el seu homenatge particular i servia per tenir-lo present sense necessitat de dir res.

Posar elements de record en la decoració. Poden ser fotografies, manualitats, dibuixos dedicats o fins i tot una figura especial al pessebre que ens hi recordi. Pot semblar poc significatiu, però ajuda a tenir moments de connexió emocional.

  • NO ÉS BOGERIA, ÉS EL DOL

A les teràpies de grup de persones que passen el dol molts cops resulta alliberador confessar coses que es fan per sobreposar-se al dolor. Un pare va mantenir una llauna de Coca-Cola intacta durant mesos perquè era la última cosa que conservava que havia tocat el seu fill. Després d'un temps la va llençar però aquell element l'havia ajudat a passar millor els moments de dolor. Mantenir les coses a l'armari o deixar intacta una habitació pot ser una forma d'afrontar el dol. Explicar-ho i sentir que hi ha altra gent que ho entén també contribueix a sentir-se acompanyat i evitar la sensació de bogeria. No és que ens estiguem tornant bojos, és que patim dolor.

Comparteix

També t'interessarà