Com detectar el dèficit de Vitamina D3?

REDACCIÓ | Maria Lozano
17-05-2021
  • Com detectar el dèficit de Vitamina D3?

La vitamina D3 és una vitamina responsable de la regulació dels nivells de calci, ferro, magnesi, fosfats i zinc. Aquesta vitamina es sintetiza de manera natural en la pell humana després de l’exposició solar. El dèficit de Vitaminna D3 és molt habitual en tot el món, fins i tot en països solejats.

Causes

La causa més comú de la carència de vitamina D3 és la manca de d’exposició de la llum solar, i per tant, es manifesta en les persones que no passen gaire temps a l’aire lliure. És habitual que les persones que viuen en latituds nord i sud del planeta durant l’hivern manifestin la carència.

Tot i així, la llet materna conté aquesta vitamina en petites dosis. Per tant, els lactants que no reben llum solar poden patir dèficit i per tant, raquitisme.

Però, hi ha més causes. Hi ha persones que formen menys vitamina D3 de l’habitual, o no sigui capaç d’absorbir-la. A més, l’organisme pot no convertir la vitamina D3 en una forma activa.

Símptomes

La carència de vitamina D3 pot produir dolor muscular, debilitat i dolor de ossos en tot tipus de persones. En lactants, tot el crani es  tou i tarden més en tancar-se.  A mesura que els infants creixen tarden més temps en asseure’s o gatejar. Quan els infants són més grans –fins als 4 anys- es presenten desviacions en la columna vertebral.

A partir de l’adolescència senten dolor al caminar. Els ossos pèlvics de les noies adolescents s’aplanen, pel que el canal del part es pot estrènyer.

En el cas dels adults, els ossos són dèbils i tenen més facilitat en fracturar-se. En persones grans inclús una petita caiguda pot presentar una fractura del maluc

Tractament

El tractament de la carència de vitamina D consisteix en prendre suplements altes de Vitamina D3 diàriament, durant aproximadament un mes. Tot i així, si hi ha dèficit de calci i fòsfor també es prendran suplements.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta