Com evitar la sequedat ocular

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
14-05-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com evitar la sequedat ocular

A causa de la situació excepcional d'estat d'alarma que estem vivint tots, causada per la Covid-19, ha augmentat exponencialment l'ús dels dispositius electrònics dins la nostra rutina, ja sigui en l'efectuació del teletreball, per comunicar-nos amb els nostres amics o familiars o per entretenir-nos, fet que pot afectar el nostre sistema visual i provocar una sèrie d'alternacions, com és el cas de la sequedat ocular.

Quan hem d'enfocar un objecte en una distància molt propera, el nostre sistema visual ha de fer un esforç per mantenir l’enfocament, és el que fa de manera inconscient el nostre ull quan estem davant d'una pantalla. Si persistim en aquest esforç sense descans, pot produir-se astenopia, és a dir, fatiga visual. Cal diferenciar que no és el mateix que la vista cansada o presbícia, sinó que estem davant d'un procés d'acomodació de l'ull que no té cap relació amb l'edat.

Hi ha diferents factors que desencadenen una disminució en el parpelleig quan estem davant d'una pantalla, fet que provoca una llàgrima més irregular que dóna lloc a símptomes de sequedat ocular, com pot ser la irritació palpebral, ulls vermells, sensació d'ardor, mal de cap, o inclús, visió borrosa. Aquest factor s'agreuja si fem ús de lents de contacte.

Per altra banda, les pantalles emeten una radiació, és a dir, són emissores de llum LED blava, una de les més perjudicials per a la retina. També es relaciona aquest tipus de llum amb problemes d'insomni i alteració del ritme circadiari, sobretot quan es tracta de les hores abans d’anar a dormir. Per a aquest factor existeixen filtres especials que ajuden a filtrar aquest tipus de llum, perquè no incideixi directament a la nostra retina.

Per tots aquests factors és important mantenir una bona higiene visual. La distància a la qual treballem davant la pantalla és important, sobretot quan es tracta dels mòbils, tenint en compte que la distància recomanada enfront dels dispositius intel·ligents és de 40, 50 cm. S'ha d'adaptar tant el tamany com la resolució de la pantalla per evitar treballar a distàncies forçades de prop.

Una altra de les recomanacions importants que fan els experts en oftalmologia és adequar la il·luminació de la pantalla, que afavoreix a l'esforç que ha de fer la nostra vista. Un hàbit que hem d'evitar és passar temps amb el mòbil a les fosques, sovint ho fem abans d'anar a dormir, així com mirar la televisió sense il·luminació ambient.

També és important recordar la importància i els beneficis que proporciona parpellejar amb una major freqüència durant el temps que estem enfront de les pantalles. Usualment parpellegem unes 15 o 20 vegades per minut, el que ens permet mantenir permanentment hidratat el nostre ull, no obstant hem de ser conscients que el nombre de parpelleigs disminueix inconscientment davant aquests dispositius, fet que pot ocasionar sequedat ocular.

Les solucions que proposen els experts a aquest problema és descansar entre tres i cinc minuts per cada hora de visionament davant d'una pantalla, i utilitzar llàgrimes artificials per mantenir ben hidratat el nostre ull. N'existeixen de molts tipus i formats en el mercat, però és important saber quines són les més adequades per al nostre ull, per això des de Lleida.com us recomanem assistir al vostre centre d'oftalmologia de confiança per assabentar-se de quin és el producte més adequat per a utilitzar.

Comparteix

També t'interessarà