Com evitar l'insuportable mal de queixal?

REDACCIÓ
04-11-2020
  • Com evitar l'insuportable mal de queixal?

És un dels dolors més comuns, intensos i, a vegades, difícil de controlar. El mal de queixal pot estar localitzat en una peça dentària o bé irradiar-se a la mandíbula, a l'ull, a cau d'orella o a la resta de la cara. Per això, saber com actuar davant aquestes situacions és clau.
Aquest dolor apareix, a vegades, de manera sobtada i és un indicador de l'existència d'un problema que és necessari atendre acudint de manera immediata a l'odontòleg.

Causes

La causa principal del mal de queixal és l'estimulació del nervi de la dent a través, per exemple, de diferents temperatures. El nervi s'irrita i el cervell el percep com un estímul dolorós i que no cessa.
Els dolors s'originen per diferents causes:
Per inflació o infeccions de la cavitat polpar de la dent, la part interna on es troben els vasos sanguinis i les terminacions nervioses.
Altres vegades per la inflamació o infecció dels teixits que envolten a la dent o al seu suport en l'os.
Càries.
Fractura de la dent en la seva corona o arrel, moltes vegades per pressió entre els mateixos dents o bruxisme.

Símptomes

Amb freqüència, el mal de queixal comença sobtadament i pot passar d'un malestar lleu a ser un dolor molt agut. Pot notar-se un dolor punxant constant o intermitent al cap, mandíbula o oïda. El dolor més intens es produeix en menjar i beure.
Altres símptomes associats amb el mal de queixal són la sensibilitat al fred i a la calor, el sagnat de genives o la inflor de la mandíbula. A vegades, pot arribar a provocar febre o fins i tot dificultat per a respirar o englotir.
Es tracta d'un dolor intens que cal atallar el més ràpid possible acudint al dentista quan es notin els primers símptomes. L'odontòleg examinarà la dentadura per a determinar d'on prové el dolor i així poder començar el tractament.

Tractament i consells per a la cura personal

Els tractaments del mal de queixal depenen de l'exploració del dentista i de si la causa és per un trauma o per una infecció. Els tractaments més freqüents van des de la realització d'empastaments o endodòncies, a l'extracció i substitució de la peça (per exemple amb implants), passant per l'ús d'antibiòtics o antiinflamatoris.
Una vegada hem acudit al dentista, és necessari restablir les rutines adequades de manteniment de la nostra salut dental. Us deixem uns consells útils d'autocura per a prevenir els mals de queixal:
Extremar la higiene: raspallats 3 vegades al dia i ús de col·lutoris, fil dental i irrigadors bucals.
Intentar evitar els ensucris en la dieta
No saltar-se les revisions periòdiques amb el dentista, almenys una vegada a l'any.

Recorda

El mal de queixal és un dels dolors més comuns i intensos i de més difícil control.
S'haurà d'acudir al dentista quan es notin els primers símptomes.
El dentista procedirà a realitzar el tractament adequat per a pal·liar el mal de queixal.
El consell més important és acudir a les revisions periòdiques amb l'odontòleg. És millor prevenir que curar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?