Com evitar que els adolescents passin massa temps amb les pantalles durant les vacances?

REDACCIÓ | Vithas
05-07-2022
 • Com evitar que els adolescents passin massa temps amb les pantalles durant les vacances?
  Peu de foto: 
  Imatge d'arxiu (Pixabay)
 • Com evitar que els adolescents passin massa temps amb les pantalles durant les vacances?
  Peu de foto: 
  Dra. Maria Ángeles Monente Calvo (Vithas Lleida)

El curs escolar s’ha acabat i una de les conseqüències immediates és l’augment del temps lliure dels fills, que aparquen les responsabilitats acadèmiques i les obligacions escolares fins el mes de setembre. Pares i mares, en canvi, organitzen les setmanes estiuenques per a evitar un període prolongat d’inactivitat i aprofiten per a fomentar activitats dinàmiques i a l’aire lliure: esport, campaments, excursions, etc. dins de les possibilitats de cada casa.

No obstant això, les noves tecnologies estan guanyant cada cop més terreny com a  ocupació diària entre els més joves de la casa. L’estudi “L’ús de la tecnologia pels menors” de l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI) ofereix dades rellevants sobre els hàbits digitals dels menors. Segons l’informe, el 98% dels nens i nenes d’entre 10 i 15 anys utilitzen Internet de manera habitual. Pel que fa a la possessió de telèfons mòbils, el 22% de menors disposen d’un telèfon mòbil propi, arribant a ser més del 90% a partir dels 13 anys, segons l’estudi.

Què es pot fer per a evitar l’abús de les noves tecnologies en període de vacances?

La Dra. Ángeles Monente Calvo, pediatra de Vithas Lleida, aconsella establir una sèrie de paràmetres que “es podrien aplicar durant tot l’any, però durant les vacances cobren especial importància per els adolescents perquè estableixen un marc de responsabilitats bàsiques davant la falta d’horari ni de compromís que sí tenen durant el curs”. 

 • Alternar períodes d’ús de pantalles amb períodes lliures, que “permetin la convivència activa amb tots els membres que formin part de la unitat familiar”. 
 • Potenciar i acompanyar en un oci que no estigui relacionat amb les pantalles, en especial totes les iniciatives que suposin una activitat física. D’aquesta manera, segons la Dra. Monente “S’evita la deixadesa física i mental i s’incentiva la generació d’endorfines, fonamentals per a l’equilibri mental”.
 • No utilitzar les pantalles durant els àpats: la Dra. Monente alerta que “utilitzar el mòbil mentre mengem evita que el cervell enviï senyals quan ens saciem perquè està centrat a la pantalla, i això provoca que mengem més del necessari i que no masteguem bé el menjar”. 
 • Evitar l’ús de pantalles des d’una hora abans d’anar-se’n a dormir per tal que “la producció de melatonina sigui l’adequada i el nostre rellotge intern ajudi per l’aparició de la son”, segons la Dra. Monente. En aquest sentit, afegeix que “no hi hauria d’haver pantalles a cap habitació perquè interfereixen al cicle de son que viu el nostre cervell, que necessita un procés de relaxació per a optimitzar la qualitat de la son”.

La Dra. Monente conclou que “és bo parlar amb els nostres fills sobre aquestes qüestions perquè les entenguin com un benefici personal, no com una imposició directa”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta