ℹ️ Més de la meitat dels adolescents no tenen normes a casa per a l'ús de les TIC

REDACCIÓ - AMIC - Tecnonews
Publicat: 
18-11-2023
Actualitzat: 03-12-2023 20:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ℹ️ Més de la meitat dels adolescents no tenen normes a casa per a l'ús de les TIC
    Peu de foto: 
    istock.com

Segons les darreres dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a l'Estat espanyol set de cada deu infants i adolescents d'entre deu i quinze anys tenen telèfon mòbil, una realitat imparable que fa necessari que els menors aprenguin a regular-se en l'ús d'aquests i altres dispositius digitals. Per aconseguir-ho, les mares i pares, i també els germans grans, són peces clau en dos aspectes: com a model de consum i per establir límits i pautes en l'àmbit familiar. Així ho adverteix un estudi de l'eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Girona (UdG), que també revela un resultat sorprenent: un 60 % dels adolescents no tenen normes a casa per a l'ús dels dispositius TIC, ja siguin mòbils, televisions, ordinadors, tauletes o aparells de videojocs.

Per als impulsors de la investigació, publicada en paper a la revista científica Journal of Family Issues, aquesta és una situació que caldria esmenar: "Si no posem cap mena de norma, els infants i adolescents no s'autoregularan de manera autònoma, perquè encara no són prou madurs. Però, si imposem les normes, la resposta immediata pot ser saltar-se-les, perquè això forma part de l'etapa adolescent." Ho explica Merche Martin Perpiñá, psicòloga i professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC i la UdG, i una de les autores de l'estudi, que es va dur a terme a partir de les dades recollides per a la seva tesi doctoral.

El 63% dels infants naveguen per Internet de manera independent
Peu de foto: 
Imatge d'arxiu (Pixabay)

Negociar, interessar-se i aprendre

"Nosaltres parlem de mediació activa, és a dir, de negociar, d'arribar a acords, de parlar", continua Martin. La psicòloga subratlla els beneficis d'interessar-se per què fan els fills amb les TIC i, al mateix temps, aprendre d'ells: "Si com a pare t'interesses per com ha anat el partit del teu fill, també et pots interessar per com li ha anat el videojoc. Si no, aquest canal de comunicació es va tancant. I és molt important poder parlar obertament de què fan els adolescents amb el mòbil, les xarxes socials o l'ordinador. Podem aportar consells pel que fa a la seguretat, els perfils falsos o les converses amb desconeguts i, alhora, els fills ens poden ensenyar com funciona TikTok o com fer un determinat vídeo."

Martin signa la investigació amb els professors de la UdG Sara Malo i Ferran Viñas i amb les professores dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC Modesta Pousada i Beni Gómez-Zúñiga, i membres del grup de recerca Behavioural Design Lab,de l'eHealth Center de la UOC.

Un miler d'adolescents

L'estudi, titulat "Family Context Surrounding the Use of Technologies and Their Impact in Adolescents' Media Multitasking", es va publicar en línia el 2021. Les dades que utilitza es van recollir fa poc més de cinc anys i es refereixen a la percepció que 977 estudiants d'entre onze i divuit anys de sis centres educatius de l'Alt Empordà (Catalunya) tenen sobre el consum dels dispositius TIC a casa. Això és el que el fa pioner: investiga el perfil tecnològic de les famílies amb relació a l'ús que fan els adolescents de les TIC.

Media multitasking

L'anàlisi de l'ús dels dispositius fa referència tant a la freqüència com a la simultaneïtat de tasques, l'anomenat media multitasking. "Els preguntàvem si, mentre estudiaven o feien els deures, duien a terme altres tasques, com ara parlar per telèfon, escoltar música, mirar una sèrie de televisió o qualsevol altra acció que requerís l'ús de la pantalla", concreta Martin. El resultat: els qui expliquen fer més media multitasking relaten que els seus pares i germans fan més ús dels dispositius TIC a casa. En canvi, l'existència de normes no condiciona massa que els adolescents facin més o menys media multitasking.

"Si estic estudiant i miro els missatges de WhatsApp contínuament, tinc una atenció parcial en cada cosa. Això pot afectar el temps que trigo a estudiar i fer-me cometre errors, perquè no estic plenament concentrada. D'altra banda, tothom fa media multitasking, i quan aquests infants i adolescents arribin a la vida adulta i tinguin una feina, se'ls requerirà fer-ne. Però han de ser capaços de posar el mòbil en silenci i deixar-lo de banda en la seva estona d'estudi. Es tracta de trobar l'equilibri entre les oportunitats de les tecnologies i la consciència que cal posar-hi", comenta Martin en aquest sentit.

Més tecnologia a casa, més ús

Entre els múltiples resultats numèrics que aporta aquesta investigació, en destaquen les dades següents: un 46,9 % d'adolescents diuen que a casa hi ha entre quatre i cinc telèfons mòbils; un 34,7 % tenen dos o tres aparells de videojocs; més de la meitat tenen dos o tres ordinadors a casa i dues o tres televisions. A més, un 38,3 % reconeixen que fan servir el mòbil contínuament.

Alhora, l'estudi relaciona una elevada quantitat de dispositius a casa amb un major ús. En aquest sentit, l'experta de la UOC apunta: "Malgrat que no hi ha receptes màgiques, tinguem en compte que, si tenim una tele a cada habitació, fomentem que cadascú miri el que vulgui i quan vulgui. Si només en tenim una en un espai compartit, passarem més estones junts i haurem de negociar què mirem."

Present i futur

Cinc anys després d'haver recollit aquestes dades, pot haver canviat alguna cosa? "Crec que, si féssim les mateixes preguntes, ara trobaríem encara més ús dels dispositius, i vull ser optimista i pensar que trobaríem més normes. De fet, quan vam fer la recollida de dades, no hi havia massa interès en els resultats del nostre estudi, i avui sí que detectem aquest interès; rebem moltes peticions per fer xerrades i donar consell per ajudar a regular l'ús que els adolescents fan de les TIC", relata la psicòloga i professora de la UOC i la UdG.

L'equip d'investigadors té previst continuar explorant com el context familiar afecta el consum dels dispositius TIC per part dels adolescents, tenint en compte noves variables, com ara el testimoni dels pares i mares o la percepció dels professors i professores.

Comparteix

També t'interessarà