Planta pilot de biorefineria de la UdL a Balaguer

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
23-04-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Planta pilot de biorefineria de la UdL a Balaguer
    Peu de foto: 
    Les instal·lacions estaran operatives en breu / Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) inaugurarà una planta pilot de biorefineria a Balaguer, destinada a funcionar com a servei científic-tècnic (SCT). Avui, en la reunió del Consell de Govern de la institució, s'ha ratificat la creació d'aquest SCT, que tindrà la seva base al polígon de Campllong de la capital de la Noguera. Aquest servei estarà disponible per a grups de recerca i empreses interessades de tot el territori. Utilitzant biomassa agroalimentària i forestal com a matèria primera, la planta pilot serà capaç de desenvolupar diversos productes, com ara hidrolitzats de proteïnes amb aplicacions fertilitzants i líquids iònics, que destaquen per ser dissolvents "verds".

Els líquids iònics, una alternativa no aquosa en reaccions químiques, presenten baixa pressió de vapor, reduint significativament la contaminació atmosfèrica, a diferència dels dissolvents orgànics convencionals. Això suposa un pas en la direcció d'una química més sostenible. La planta pilot també es centrarà en l'extracció d'olis de llavors de fruites, la preparació de dissolvents eutèctics profunds (DES) biodegradables i de baix cost, així com en altres processos de valorització de residus.

El Consell de Govern també ha aprovat una nova Normativa de Professorat Emèrit i Honorífic. Aquesta normativa reconeix la tasca acadèmica excepcional i prolongada, amb la distinció vitalícia d'emèrit o emèrita, que s'atorga als professors catedràtics jubilats de la UdL. A més, s'estableix la figura honorífica per a professors jubilats o experts externs d'alt prestigi que vulguin col·laborar amb la universitat. La designació es basarà en propostes dels departaments, centres, instituts de recerca o acords del Consell de Direcció.

Comparteix

També t'interessarà