Com ha afectat la pandèmia a les persones sordes?

LLEIDA.COM | Maria Lozano
27-09-2021
  • Com ha afectat la pandèmia a les persones sordes?

A l'Estat Espanyol hi ha més d'1 milió de persones sordes o amb algun tipus de discapacitat auditiva, exactament un 2.5% de la població. Les causes de la sordera poden ser diverses:

  • Per un factor intern, com per exemple un problema neurològic o genètic -les persones amb síndromes com la de Turner tenen problemes d'audició-.
  • Per un factor extern, com per exemple una infecció a l'oïda o un accident.

Es parla que una persona té problemes auditius quan té una pèrdua de almenys 20 decibels. Pot afectar a només una oïda o les dues, i la pèrdua d'audició pot ser més o menys greu.

Les persones que tenen una lesió de lleu a moderada es poden comunicar mitjançant la paraula, tot i que molts cops necessiten l'ajuda d'audiòfons per poder escoltar bé. Les persones que tenen una pèrdua d'audició profunda escolten molt poc o res, i normalment es poden comunicar mitjançant llenguatge de signes.

Com els ha afectat la pandèmia?

Les persones sordes sovint poden tenir més problemes a l'hora de comunicar-se, i amb la pandèmia la sensació ha augmentat. Les persones que conviuen amb aquesta discapacitat li donen molta importància a la boca i als gestos de les altres persones per poder entendre bé el que li estan comunicant. En els últims anys hi ha hagut una millora tecnològica: els audiòfons poden anar amb Bluetooth perquè la persona que el porti escolti millor el mòbil, a la TV i les plataformes digitals sempre hi ha subtítols i en molts programes televisius hi ha intèrprets de llengua de signes.

Així i tot la pandèmia els ha passat factura, ja que ha augmentat sensació d'aïllament i desconfiança que poden tenir les persones sordes, per la mascareta i la distància social. I és que és fonamental per la seva comunicació veure la boca de la persona amb qui parlen i tenir-la a prop, per poder-se comunicar millor.

Per això, durant el 2020 es van entregar al Ministeri de Sanitat del Govern Espanyol més de 80.000 firmes per homologar les mascaretes transparents, sense èxit. I tot i que aquesta proposta va ser sostinguda per personal docent i sanitari, les mascaretes transparents encara avui no estan homologades.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?