Com netejar correctament el mòbil i l'ordinador?

LLEIDACOM/ Lourdes Farré
19-03-2020
  • Compte! També és important desinfectar els mòbils i ordinadors.

Rentar-se les mans amb aigua i sabó o gel desinfectant és una de les mesures bàsiques recomanades per la sanitat, per tal d'evitar el contagi del coronavirus. Estudis científics demostren que ens toquem la cara un cop cada 2-5 minuts, per això és important no només rentar-nos les mans, sinó també els objectes que més toquem durant el dia, el mòbil és un d'ells. Segons un estudi realitzat per la plataforma Dscout, toquem l'aparell prop de 2.600 vegades al dia. A més a més d'apropar-nos-el a la cara per parlar per telèfon, o a la boca per enviar gravacions de veu. Inclús, és usual deixar-lo a altres persones per compartir un missatge graciós, ensenyar fotografies o conversacions. Per aquests motius és recomanable netejar-lo amb freqüència.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), explica en la seva pàgina web oficial que no se sap amb certesa quant de temps sobreviu el virus Covid-19 en una superfície, però que sembla comportar-se com altres coronavirus (MERS i SARS), que sobreviurien fins a 9 dies en la superfície de la pantalla. William Keevil, professor de La Universitat de Southampton (Anglaterra), ha explicat en el diari The Telegraph, que les superfícies com el vidre del qual solen estar fetes les pantalles dels mòbils, són ideals perquè el virus prosperi, calcula que aquest pot romandre en elles al voltant d'una setmana.

Hi ha diferents formes de netejar el nostre smartphone. Per aquells amb homologació IP-68, són hermètics i es poden submergir. En aquests casos la manera més fàcil de desinfectar-los és rentar-los amb aigua i sabó, acuradament com fem amb les mans. Finalment eixugar-los bé amb paper o tovalloles d'un sol ús, sobretot l'orifici de càrrega, perquè no es rovelli.

En el cas dels dispositius que no es puguin posar directament sota l'aixeta, el mètode per netejar-los adequadament és un parell de tovallons de tela de microfibra. Si fem servir tovalloletes de paper, paper de cuina o mocadors de paper, les fibres que desprèn la cel·lulosa podrien ratllar la pantalla o malmetre'n la capa antiditades. Podem utilitzar un sabó que no sigui molt agressiu i aigua tèbia o tovalloletes desinfectants d'un sol ús, que continguin entre un 60% i un 70% d'alcohol etílic.

Apple i Samsunghan fet un seguit de recomanacions, en les seves respectives webs oficials, perquè els seus usuaris sàpiguen com netejar correctament el mòbil. Així han especificat quins productes admeten, i quins no, els dispositius.

Una altra opció per no malmetre la superfície de vidre en la neteja de l'aparell, és optar per un protector de pantalla. Els vidres temperats del que estan fets els protectors, es poden netejar fàcilment amb qualsevol producte, i així evitem exposar directament la pantalla del nostre mòbil.

Una vegada desinfectat el dispositiu, és important no oblidar-se de netejar la carcassa, si és el cas que n'utilitzem, ja que aquesta toca directament amb els nostres dits i infinitats de superfícies que podem estar contaminades.

L'ordinador és un altre aparell important a desinfectar, sobretot durant aquests dies on s'exerceix el teletreball. Es calcula que en el teclat de l'ordinador s'hi poden acumular 400 vegades més bacteris que en el seient d'un vàter. El primer que hem de f

L'ordinador és un altre aparell important a desinfectar, sobretot durant aquests dies on s'exerceix el teletreball. Es calcula que en el teclat de l'ordinador s'hi poden acumular 400 vegades més bacteris que en el seient d'un vàter. El primer que hem de fer abans de netejar el nostre ordinador és desconnectar-lo i apagar-lo degudament. Com en el mòbil utilitzarem una tovalloleta de microfibra per no danyar la pantalla i alcohol isopropílic del 70%, barrejat amb una mica d'aigua, o tovalloletes desinfectants. Per netejar la part interior de les tecles, són ideals els bastonets de les orelles. Finalment, s'ha d'eixugar amb cura tota la superfície de l'aparell per eliminar la humitat. És recomana esperar uns minuts, abans de tornar-lo a connectar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta