Com podem evitar futurs problemes d'esquena en infants?

07-10-2019
  • Com podem evitar futurs problemes d'esquena en infants?

Fa un mes iniciàvem un nou curs escolar, la qual cosa comporta noves rutines en els nens i nenes. És moment perquè adquireixin nous hàbits i activitats que evitin futures patologies traumatològiques. Per això, l'exercici físic i l'esport són rutines indispensables l'any escolar per a prevenir el dolor d'esquena i espatlles en els nens. “L'esport enforteix la musculatura de l'esquena, a més de proporcionar una saludable forma física i psíquica. Amb la pràctica esportiva, l'esquena es fa més potent, resistent i elàstica” subratlla el doctor Nebot, traumatòleg de Vithas Salut. A més, l'especialista recomana esports com la natació, “ja que es tracta d'una activitat física completa i sense tot just impacte sobre el nostre cos, la qual cosa redueix el nombre de lesions”.

D'altra banda, bons hàbits posturals a l'hora d'estudiar, d'utilitzar dispositius electrònics com el mòbil o el correcte posicionament de l'esquena a l'hora d'asseure's o carregar pes, són claus per a mitigar problemes musculars o d'esquena en el futur. “Al contrari del que es pensa, els problemes i dolors d'esquena no són sol producte de grans esforços, sinó que poden ser provocats per l'adopció de males postures i moviments incorrectes. Algunes normes d'higiene postural, com per exemple asseure's el més enrere possible en la cadira, amb l'esquena recta i donant suport als colzes en la taula són clau per a evitar noves patologies”, comenta el doctor Nebot. 

Un altre tema a tractar és l'elecció correcta de les motxilles escolars, clau per a evitar contractures, alteracions posturals, fins i tot patologies com l'escoliosi ja que la sobrecàrrega de pes produeix dolor i problemes d'esquena i espatlles. Segons l'Associació de Pediatria i l'Associació Espanyola de Productes per a la Infància, el pes de la motxilla no hagués de superar el 15% del pes corporal del nen. Tal com explica el doctor Nebot, “les motxilles escolars molt pesades, imposen un excessiu esforç a l'esquena i espatlles dels i les infants, la qual cosa els causa sobreesforç i fatiga muscular

A més, aquest sobrepès els condueix a adoptar hàbits posturals incorrectes des de molt petits. Segons l'especialista, “l'ideal és portar en la motxilla només el que es necessita diàriament el nen, poc pes, que no sobrepassi el 10% del pes corporal del nen, i que es pugui graduar segons la talla d'aquest. La motxilla en si no fa cap mal, el problema és quan pes en excés. A més, cal penjar-la amb les dues anses a les espatlles, en la zona dorsal, arribant fins a les lumbars, però mai penjant per sota d'aquests segments de la columna vertebral, és a dir, que la part inferior no estigui sota la cintura i la superior sobre el coll. D'altra banda, jo recomano que el suport lumbar de la motxilla sigui embuatat”.

Un altre factor a tenir en compte és educar els nens i nenes a l'hora de carregar amb la motxilla realitzant l'aixecament de la motxilla d'una forma adequada, “és a dir, doblegant els genolls i fent força amb les cames en el moment de col·locar la motxilla a l'esquena”, conclou el doctor Nebot.


Especialistes de Vithas Salut
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Els plans per aquestes vacances són...