Com podem prevenir i tractar el glaucoma?

REDACCIÓ
09-03-2020
  • Glaucoma: Símptomes, Prevenció i Tractament

El glaucoma és una malaltia crònica de l’ull en la qual vas perdent visió de manera tan gradual que no t’adones, podent arribar a causar ceguesa. El més comú (glaucoma d’angle obert) produeix mal progressiu i irreversible del nervi òptic. Aquest està compost per més d’un milió de fibres nervioses (semblant a un cable elèctric conformat per molts petits filferros). Quan aquestes fibres nervioses moren, es desenvolupen punts cecs en el nostre camp de visió, en la part més perifèrica.

El 50% dels afectats per glaucoma no saben que el pateixen, per això s’anomena a la malaltia ceguera silenciosa. La població de risc es troba entre els majors de 60 anys, els majors de 40 anys amb algun familiar pròxim amb la malaltia, els originaris d’Àfrica i Àsia, també tots aquells que tenen miopia o hipermetropia alta i els que pateixen alguna patologia ocular o han sofert una forta contusió.  En aquests casos s’ha d’acudir al oftalmòleg.

Glaucoma: Símptomes, Prevenció i Tractament

Símptomes

En la majoria d’afectats no sol donar símptomes fins a fases avançades de la malaltia, quan el mal ocular és important. La pèrdua de visió perifèrica no es nota perquè el cervell té la capacitat de compensar la visió perduda i emplenar les zones cegues combinant les imatges de tots dos ulls per a donar una imatge completa. Però en estadis avançats, s’arriba a una visió túnel.

Glaucoma: Símptomes, Prevenció i Tractament

Prevenció i Diagnòstic

Un diagnòstic precoç és la millor prevenció perquè la pèrdua de visió és irreversible, la visió perduda no es pot recuperar. En una revisió oftalmològica s’examina:

• L’agudesa visual (AV).

• La pressió intraocular (PIO).

• El fons d’ull (FO) per a valorar l’estat del nervi òptic (NO).

Tractament i cura

El glaucoma és una malaltia crònica que tot i que encara no s’ha trobat cura, es pot tractar i controlar mitjançant gotes, làser i/o cirurgia. Amb el diagnòstic precoç, les revisions periòdiques, i el adequat i constant seguiment del tractament, podem frenar al glaucoma.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta