Com 'sobreviure' al canvi d'horari durant el confinament

REDACCIÓ | Laura Gómez
Publicat: 
24-03-2020
Actualitzat: 25-03-2020 12:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Com 'sobreviure' al canvi d'horari durant el confinament

La matinada del dissabte al diumenge i després de quinze dies de la declaració de l'estat d'alarma, milers d'espanyols giraran les manetes dels seus rellotges per a avançar-los 60 minuts. La cita tindrà lloc a les dues del matí i ens restarà una hora de somni. No obstant això, el més cridaner d'aquest canvi horari és que tindrà lloc en unes circumstàncies excepcionals.

Aquest canvi ens pot afectar, però, de quina manera?, com podem afrontar el canvi horari en la conjuntura actual?

Conseqüències del canvi d'hora

Així, diverses recerques revelen que el canvi d'hora altera el nostre ritme intern i fomenta l'aparició de problemes per agafar el son durant aquesta nit i les següents.

Això, al seu torn, dispara l'estrès, la secreció de cortisol i també la sensació d'apetit. Uns inconvenients que podrien veure's agreujats en aquesta situació i que se sumen als sentiments d'ansietat que algunes persones comencen a experimentar. I és que aquesta setmana serà, segons els experts, la més complicada.

D'altra banda i segons les dades d'acierto.com, avançar el rellotge incrementa els riscos de sofrir hipertensió i migranya i fins i tot eleva les taxes de suïcidi. Fins a la productivitat dels treballadors decreix i es disparen els accidents laborals. Sobretot en aquells llocs més exigents físicament, on les lesions augmenten en un 6%. Una cosa encara més preocupant en aquest moment.

Com sobreviure al canvi d'hora durant el confinament

La part positiva, no obstant això, és que estarem una hora menys confinats a casa, i que guanyarem una hora de llum, amb el consegüent estalvi energètic que això suposarà. La clau per a atenuar les conseqüències, no obstant això, radica a mantenir la calma, acceptar el canvi amb naturalitat i intentar mantenir els hàbits i les rutines que hàgim posat en marxa durant aquests dies.

Això passa per alimentar-nos correctament, evitar el consum de substàncies excitants, respectar els nostres horaris, fer-nos un planning, fer una mica d'exercici a casa per a mantenir la forma i els quilos a ratlla, intentar realitzar activitats per separat si vivim en parella, etcètera.

D'altra banda i per aquelles persones que estiguin acusant les circumstàncies en major mesura, et recordem que són moltes les companyies asseguradores que ofereixen teleassistència i ciberterapias als seus clients. Una alternativa eficaç per a fer front als sentiments negatius, per això a Lleida.com en tenim molts centres especialitzats que ofereixen aquests serveis, visita'ls! Les xifres apunten que, en el cas de la depressió, la ciberterapia és eficaç en el 53% dels casos –enfront del 50% de la teràpia cara a cara–.

Altres recerques suggereixen que en cas de situacions severes com la tendència suïcida o episodis de psicosi, els resultats de la ciberterapia són millors que les de l'assistència presencial. Quant al grau de satisfacció dels malalts, el 96% es va mostrar satisfet amb la ciberterapia, un percentatge molt similar en el cas de les teràpies presencials.

Comparteix

També t'interessarà