Comença la collita de préssec pla al Baix Segre en una campanya que es preveu "normal"

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
05-06-2024
Actualitzat: 09-07-2024 12:50
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Comença la collita de préssec pla al Baix Segre en una campanya que es preveu "normal"
    Peu de foto: 
    Préssecs plans recent collits en una finca d'Alcarràs ©Anna Berga

Els productors del Baix Segre han iniciat la recol·lecció de préssec pla i altres varietats de fruita de pinyol en una campanya que es preveu "normal" després de diversos anys de baixes produccions i sequera. Segons Sergi Balué, cap sectorial de Fruita Dolça de JARC, la fruita collida fins ara presenta una qualitat "excel·lent" amb bons calibres i nivells de sucre. Balué destaca que la campanya no coincidirà amb altres regions com Múrcia, fet que beneficia el mercat local. Les previsions del Govern indiquen una collita de 384.780 tones de fruita de pinyol a Catalunya, majoritàriament a la demarcació de Ponent, un 4% menys que l'any anterior.

La recol·lecció, iniciada fa dues setmanes, s'allargarà fins a finals de setembre. Balué assegura que les previsions són "molt bones", tant pel que fa a la qualitat de la fruita com per les dates de recol·lecció, que són les habituals a la zona de Ponent. Això evita solapaments amb altres mercats, com el de Múrcia.

Es preveu una campanya de fruita de pinyol "correcta" tot i una caiguda de la producció d'un 4%
Peu de foto: 
Un moment de la intervenció de Joan Gòdia ©Acció Climàtica

La bona producció i la no coincidència amb altres campanyes també afavoreixen la disponibilitat de mà d'obra. "És molt bo que hi hagi normalitat també per als nostres treballadors, que venien de dos anys on no els hem pogut donar tota la feina que volíem", ha explicat Balué, indicant que les empreses i productors cobreixen les seves necessitats amb personal fix discontinu.

Tot i la previsió d'una campanya "normal", es preveu collir un 4% menys de fruita de pinyol a Catalunya. Dels 385.000 tones estimades, 362.360 correspondran a la demarcació de Lleida. En el cas del préssec pla, es colliran 98.990 tones a Lleida, un 11% menys que l'any passat.

La lleugera caiguda en la producció es deu a la gelada de finals d'abril, que va afectar de manera irregular diverses zones de Ponent, i a l'estrès hídric sever sofert pels arbres l'any passat a causa de la sequera. "Han sigut uns danys que a qui li ha tocat l'ha afectat molt", ha explicat Balué, subratllant l'impacte continuat de la sequera en algunes plantacions.

Comparteix

També t'interessarà