⏯️ Comença a Lleida el judici als 11 acusats de desordres, atemptat i lesions a les protestes proHasel

ACN
Publicat: 
23-11-2022
Actualitzat: 23-11-2022 12:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Comença a Lleida el judici als 11 acusats de desordres, atemptat i lesions a les protestes proHasel
    Peu de foto: 
    Laura Cortés (ACN)
  • ⏯️ Comença a Lleida el judici als 11 acusats de desordres, atemptat i lesions a les protestes proHasel
    Peu de foto: 
    Laura Cortés (ACN)

El judici als 11 acusats per la protesta del 25 de març de 2018 davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont ha començat a dos quarts d'onze d'aquest dimecres a l'Audiència de Lleida. Estan acusats de desordres públics, atemptat a l'autoritat i lesions. A l'inici de la vista, tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat han arribat a un acord per rebaixar la pena a 4 dels encausats, dels 5 anys i 3 mesos de presó fins als 9 mesos, perquè han reconegut els fets. Abans del judici, una trentena de persones s'han concentrat a l'avinguda Francesc Macià, a l'altura de la subdelegació, per acompanyar els acusats fins als jutjats amb crits demanant la seva absolució així com la llibertat de Pablo Hasel.

Abans de començar el judici, un dels onze acusats, Àxel Albendea, ha assenyalat que "és un judici polític on no jutgen a onze persones sinó a la voluntat de tot un poble perquè aquells dies calia ser al carrer". "La campanya de solidaritat ens ha donat molta força i entrarem i sortirem amb el cap ben alt i amb les idees intactes perquè no pactem amb un estat feixista", ha exposat. Albendea considera que "les proves que presenta la Guàrdia Civil, amb la complicitat dels Mossos, els domassos d'Òmnium els llaços grocs de l'ANC, són falses".

De la seva banda, un portaveu de la Plataforma Antirepressiva de Ponent, Josep Bustos, ha dit que no confien "en aquesta justícia" ja que estan convençuts que "els represaliats entren al judici amb una condemna ja decidida". "Evitar la condemna depèn de la solidaritat als carrers", ha afirmat.

El president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s'ha desplaçat a Lleida per donar suport als acusats, n'ha demanat l'absolució, així com la llibertat per a Pablo Hasel. "Hi ha un degoteig sistemàtic d'una repressió que no cessa, que ja suma més de 4.200 represaliats, perquè agafem por, deixem de defensar els nostres drets i abandonem els nostres objectius polítics", ha afirmat Antich. "No ho tolerarem ni ho permetrem i allí on l'estat espanyol actua per trencar vincles, per trencar l'organització i per desarmar la solidaritat antirepressiva de la societat civil organitzada, demostren que continuarem teixint vincles encara més forts, organitzant-nos i enfortir la lluita repressiva arreu ", ha afegit el president d'Òmnium.

L'advocat de cinc dels acusats, Josep Maria Pocino, considera que el judici no s'hauria d'haver celebrat perquè una de les principals proves contra els acusats -les imatges de vídeo de les càmeres de la Subdelegació del dia dels fets- "no es va aportar fins després de tres anys després, quan la llei marca un termini de 72 hores per aportar-la". "Si s'aplica la llei, hi ha jurisprudència i escrits de Fiscalia que possibilita l'arxiu de la causa perquè la prova videogràfica és il·legal i il·lícita perquè s'ha aportat al procés de manera extemporània i perquè s'ha causat indefensió als acusats", ha explicat.  

Sobre les imatges, la Sala ha descartat invalidar-les a l'inici i ha dit que ho valorarà al final de la vista. 

Concentració de suport

Una trentena de persones s'han concentrat a primera hora del matí a l'avinguda de Francesc Macià de Lleida, a pocs metres de la Subdelegació del govern espanyol, per donar suport als acusats. Les mares d'alguns d'ells, entre les quals la del raper Pablo Hasel, han encapçalat una marxa per acompanyar els acusats per fins als jutjats de Lleida. Durant tota la jornada, i també dimecres, quan està previst que continuï el judici, s'han organitzat xerrades, concerts, àpats i altres activitats de suport als 'Onze de la Subdelegació'.

Petició de fins a 5 anys i 9 mesos de presó

Està previst que el judici s'allargui aquest dimecres i dijous a l'Audiència de Lleida. La fiscalia demana que s'imposi als acusats 3 anys de presó per desordres públics, 9 mesos de presó més per lesions i un any i mig per atemptat als agents de l'autoritat. Per a aquest últim delicte, però, la fiscalia demana mig any més pel raper Pablo Hasel, en aplicar-li l'agreujant de reincidència. Així doncs, en total sol·licita que s'imposin 5 anys i 3 mesos per a 6 dels acusats i 5 anys i 9 mesos per al raper lleidatà.

Els altres 4 acusats han acceptat una rebaixa de la pena de 9 mesos de presó i una multa de 1.350 euros per a cadascú, després que les parts hagin arribat a un acord. Tant la fiscalia com l'Advocacia de l'Estat han acceptat aplicar els atenuants de confessió tardana, després que els acusats hagin reconegut els fets i també de reparació del dany ja que van aportar les fiances sol·licitades pel jutjat. En concret se'ls imposa 6 mesos de presó per desordres públics, 3 mesos de presó més per atemptat a l'autoritat així com una multa pels delictes de danys i lesions.

Tots quatre han acceptat els fets al judici i s'han negat a respondre les preguntes de les parts. Només un d'ells ha declarat que acceptava els fets però que ell "no havia empentat ni colpejat ningú".

Els acusats declararan al final

Tot i que els altres 7 acusats estava previst que declaressin en primer lloc, la Sala ha acceptat la petició de les defenses de fer-ho al final de la vista. Per tant està previst que declarin demà dijous, tot i que no es descarta que no hi facin fins divendres en cas que la sessió programada per demà s'allargui.

Aquest dimecres declararan 5 Mossos d'Esquadra com a testimonis i demà dijous està programada la declaració de 4 Mossos més, 3 agents de la Guàrdia Civil, dos forenses i 4 testimonis més.

Comparteix

També t'interessarà