Comencen els testos ràpids als geriàtrics de Lleida

REDACCIÓ
13-04-2020
  • Comencen els testos ràpids a les residències geriàtriques de Lleida
  • Comencen els testos ràpids als geriàtrics de Lleida

Les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran ja estan dotades d’un total de 7.000 testos ràpids (5.600 a la RS Lleida i 1.400, a la RS Alt Pirineu i Aran) per a fer proves serològiques de COVID-19. Els testos s’han enviat a les àrees  bàsiques de salut del territori i avui, dilluns 13 d’abril, els professionals de l’atenció primària han començat a utilitzar-les, principalment, en usuaris i treballadors que no hagin donat positiu prèviament en un test PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa).

Concretament, les proves s’han iniciat en quatre centres on s’han registrat casos positius de COVID-19: la Residència d’Avis Vall d’Àger (Àger, la Noguera); la Residència La Fuliola i Boldú (l’Urgell); el Centre Geriàtric del Pirineu (la Pobla de Segur, el Pallars Jussà) i la Residència Sant Antoni (Vielha, la Val d’Aran). Les proves es realitzaran progressivament a la resta de centres residencials de la demarcació de Lleida (geriàtrics i centres de discapacitats) que hagin registrat algun cas positiu de COVID-19. 

Els resultats dels tests ràpids serològics permetran organitzar internament els centres residencials i prendre les decisions oportunes per ajudar a evitar contagis. Els casos negatius de les proves requeriran d’un confirmació per PCR.  En cas que el resultat per PCR sigui positiu, els usuaris seran aïllats de manera automàtica dins del mateix centre o bé el pacient es derivarà a un altre centre si a la mateixa residència hi ha dificultats per dur a terme els aïllaments necessaris. Els treballadors que obtinguin un resultat positiu per PCR, seran donats de baixa immediatament i es confinaran al seu domicili. 

Els testos ràpids serològics es basen en la resposta immunològica del pacient, es poden fer a peu de llit i els resultats s’obtenen en 20 minuts. Tenen més fiabilitat en estadis més avançats de la malaltia i permeten saber qui ha passat la malaltia i qui no. Les proves PCR detecten la presència del virus des de l’inici de la infecció, són les més fiables i es realitzen en un laboratori acreditat i en condicions de bioseguretat, però la mostra es pot extreure en qualsevol indret. El temps de processament és de 4-6 hores, tot i que hi ha alternatives més ràpides que s’espera introduir aviat. Es necessita l’expertesa d’un microbiòleg per a la seva interpretació.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta