Concedeixen la incapacitat absoluta a una afectada de sensibilitat química

SEGREcom
Publicat: 
05-04-2016
Actualitzat: 05-04-2016 10:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Concedeixen la incapacitat absoluta a una afectada de sensibilitat química

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut una lleidatana afectada de sensibilitat química múltiple la situació d’incapacitat permanent absoluta i el dret a percebre una prestació de 1.529 euros al mes.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és la resposta a un recurs de súplica interposat per l’afectada, una veïna de Lleida de 43 anys, davant la sentència del Jutjat Social 2 de Lleida, que el setembre del 2015 li va denegar aquest dret.

L’advocada de l’afectada, Mireia Pardell, del despatx Martínez Oset - Pardell Cartes Advocats, va explicar ahir que la seua clienta treballava com a administrativa i va haver de deixar l’ocupació quan li van diagnosticar aquesta malaltia.

Concretament, la sentència estableix que l’afectada té sensibilitat química i ambiental múltiple severa (grau III/IV), a més de síndrome de fatiga crònica (grau III) i fibromiàlgia (grau II), síndrome de sequedat de mucoses i marcada distímia (un trastorn mental del camp de la depressió).

"Tenint en compte les àmplies limitacions funcionals que comporten les malalties descrites, en el grau que s’ha considerat provat, fan necessari revocar la sentència, estimar la demanda i declarar l’actora en grau d’incapacitat permanent absoluta", estableix la sentència.

L’afectada té dret a percebre una prestació per valor del 100% de la base reguladora de 1.529 euros al mes des del 29 de novembre del 2012. Es tracta d’una sentència pionera en la concessió d’una incapacitat absoluta a una afectada de sensibilitat química múltiple. El TSJC ha emès sentències similars en el cas de persones afectades per fibromiàlgia i fatiga crònica.

La lluita dels afectats per aconseguir aquest tipus de reconeixement no ha cessat. En aquest sentit, es calcula que a la província de Lleida hi ha aproximadament 10.000 afectats per fibromiàlgia i molt pocs tenen la incapacitat.

Uns seixanta lleidatans tenen aquesta malaltia en l’actualitat

La sensibilitat química múltiple és una patologia reconeguda a Espanya des de fa tot just dos anys, encara que no està catalogada com una malaltia rara. La detecció és complicada i pot ocultar-se sota els símptomes d’altres malalties, amb les quals sol anar aparellada. Es tracta d’una malaltia crònica que provoca respostes anòmales davant de nombrosos agents químics com el lleixiu, els ambientadors, els perfums o les pintures. Amb freqüència, els malalts de sensibilitat química també poden tenir fibromiàlgia o fatiga crònica. Afecta el sistema nerviós central, però també pot provocar disfuncions en altres sistemes com el respiratori, el gastrointestinal o el cardíac. Uns seixanta lleidatans tenen aquesta malaltia, segons la unitat de l’hospital Santa Maria.

Comparteix

També t'interessarà