Coneixes la cinquena malaltia?

LLEIDACOM | Noelia García | Departament de Salut de la Generalitat
13-01-2021
  • La cinquena malaltia o eritema infecciós

La cinquena malaltia o eritema infecciós és una infecció viral que ocasiona una erupció cutània lleu. Apareix més freqüentment en els infants, però els adults també poden contreure-la, encara que aproximadament el 50% són immunes perquè ja han estat infectats amb anterioritat. Tot i que és una malaltia lleu que desapareix per ella mateixa pot ocasionar anèmia aguda. Les persones que tenen problemes en el sistema immunològic poden presentar una anèmia crònica per infecció del virus que requereix tractament mèdic.

Els pacients que pateixen leucèmia o càncer, malalties immunològiques, que estan infectades pel virus de la immunodeficiència humana o que han rebut un trasplantament d'òrgan estan sotmeses a risc de malaltia greu si s'infecten.

L'eritema infecciós es dóna especialment durant els mesos d'hivern i de primavera.

Causes de la malaltia

La cinquena malaltia és ocasionada per una infecció del virus Parvovirus B19. Aquest virus infecta tan sols els éssers humans i és diferent del Parvovirus contra el qual es vacunen gats i gossos.
El Parvovirus B19 es dissemina a través de les secrecions respiratòries (per exemple, la saliva, l'esput i el moc nasal) de la persona infectada quan aquesta es troba en la part inicial de la malaltia, és a dir, abans que aparegui l'erupció cutània. És probable que el virus es propagui d'una persona a l'altra per contacte directe (en compartir gots o estris d'ús personal).
La malaltia es contagia amb facilitat. En una llar, fins a un 50% de les persones susceptibles exposades a un membre de la família que té la malaltia poden ser infectades. Durant els brots escolars, des d'un 10% fins a un 60% dels alumnes poden contreure-la.

Cinquena malaltia

Símptomes

Els símptomes als més petis es presenten com erupcions cutànies a la cara, al tronc i a les extremitats. Aquestes erupcions són indolores i, ocasionalment, van acompanyades de pruïja. Dies abans que apareguin, l'infant pot presentar febrícula i malestar general. D'ordinari, l'erupció desapareix al cap de set o deu dies.
En el cas dels adults, molts cops no es té cap símptoma, però en altres ocasions apareix una erupció cutània o es manifesta un dolor i inflor a les articulacions que desapareix normalment sense deixar seqüeles.

Prevenció

No hi ha vacuna o medicament que previngui la infecció pel Parvovirus B19. Es recomana rentar-se les mans amb freqüència per reduir les possibilitats d'infecció.
Excloure les persones amb la cinquena malaltia de la feina, de les guarderies o de les escoles no ajuda a prevenir la propagació del virus, ja que són contagioses abans que se'ls manifesti l'erupció cutània.


Departament de Salut de la Generalitat

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta